13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreditul mediu pentru case, intre 27.000 si 70.000 euro

Creditul mediu pentru case, intre 27.000 si 70.000 euro

» Bancile nu au risc de neplata a imprumuturilor pentru locuinte.

» Aproape jumatate din constructiile de locuinte sunt finantate de straini.

Romanii isi achita la timp ratele la creditele imobiliare, cererea de imprumuturi pentru case este mare si nu exista riscul ca bancile sa aiba probleme, a declarat Ion Dragulin, director in   cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Dinamica privind oferta imobiliara se mentine ridicata, astfel ca nevoia de finantare isi pastreaza potentialul, desi expunerea mare pe sursele de finantare externe reclama o atentie aparte, daca turbulentele internationale se accentueaza", a spus Dragulin.

Statisticile bancii centrale arata ca anul trecut bancile au acordat 12.000 de credite ipotecare in Bucuresti, cu o valoare medie a creditelor de aproximativ 70.000 de euro, in timp ce  unele judete au atras doar 2.000 de imprumuturi ipotecare medii/judet. In restul tarii, valoarea medie a unui credit ipotecar acordat anul trecut a oscilat intre 27.000 si 48.000 de euro, sugereaza datele bancii centrale.
Dragulin a atras atentia ca in prezent  valoarea de achizitionare a unui apartament poate fi acoperita partial de un credit bancar mediu si, in aceste conditii, nu exista riscul unei crize financiare  pe piata autohtona. "Faptul ca achizitionarea  unui apartament poate fi finantata doar in parte printr-un credit bancar mediu, asa cum reiese din statisticile pentru Bucuresti, demonstreaza ca nu poate fi facuta o legatura cu situatia de criza de pe piata imobiliara din SUA", a explicat Dragulin.
Reprezentantul BNR a avertizat insa ca pe piata imobiliara romaneasca exista un grad mare de opacitate, ceea ce afecteaza capacitatea BNR de evaluare a riscurilor privind stabilitatea  financiara.

Potrivit datelor BNR, mai mult de o treime din constructiile noi se fac cu banii bancilor  (41%), finantarea prin institutii financiare nebancare reprezinta 11%, insa cea mai mare parte din bani vin din strainatate (48%). De asemenea, ponderea creditelor imobiliare acordate companiilor a fost in crestere in ultimii doi ani, ajungand la sfarsitul anului trecut la 13% din totalul creditelor atrase de firme, in timp ce ponderea finantarii companiilor imobiliare atrasa de la bancile romanesti a avansat de la 4,2% in 2004 la 7,6% anul trecut.
Ion Dragulin a mai aratat ca deocamdata leasingul  este utilizat intr-o mica masura pentru finantarea sectorului imobiliar pentru populatie.

 

LEASING IMOBILIAR
» 461 milioane euro
Piata leasingului imobiliar s-a triplat  in anul 2007, fata de anul anterior, ajungand la 461 milioane de euro, potrivit lui Kerem Sekizyarali, presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB). Finantarea in leasing a hotelurilor a reprezentat 10% din piata, cea a segmentului de retail outlet – 10%,  birouri 30%, spatii industriale 29%, iar sectorul rezidential -21%.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă