Potrivit inspectorului şcolar general, Valentin Cuibus, înscrierile pentru IMO 2018 vor continua, iar numărul total al participanţilor, care cuprinde pe lângă membrii echipelor şi evaluatori sau observatori, se va situa între 1.000 şi 1.500 de persoane.
Echipa de organizare a IŞJ Cluj a ales şi mascota olimpiadei, care va fi un ursuleţ botezat MIMO, o anagramă care conţine iniţialele evenimentului, precedat de un M, de la matematică.
Numele a fost ales din 300 de propuneri postate pe pagina de Facebook a olimpiadei, cel ales fiind sugerat de o profesoară de limba română din Slatina.
„Ea este prima persoană care a primit mascota, dat fiind că este cea care l-a botezat pe ursuleţ. Fiecare participant va primi un ursuleţ, dar şi un rucsac, un tricou, o sticlă pentru apă care menţine lichidul rece. Noi am importat ursuleţii aceştia din Republica Moldova unde am găsit preţul cel mai bun, vestele sunt făcute la Liceul de Coregrafie. Dar spre deosebire de Brazilia, ţară care a organizat ultima olimpiadă internaţională de matematică, unde copiii nu au primit mascota, numai câştigătorii, noi am stabilit să cumpărăm 1.500 de urşi”, a explicat Cuibus.
Potrivit regulamentului olimpiadei, fiecare echipă poate avea şase membri, care vor fi elevi cu vârste între 14 şi 18 ani. Subiectele care vor fi date spre rezolvare copiilor sunt aceleaşi, indiferent de vârsta lor. Potrivit inspectorului general al IŞJ Cluj, subiectele nu sunt de matematică pură, ci de judecată, cu componente de matematică.
„Este puţin diferit de orice tip de olimpiadă. Toate problemele sunt de teoria numerelor, logică şi geometrie, care pun copilul să gândească fără să apeleze la matematica superioară. Nu veţi găsi probleme care să se rezolve cu integralele de a XII-a. (…) De aceea este foarte greu să creezi probleme, de aceea se primesc propuneri din toată lumea”, a explicat inspectorul şcolar Mariana Pop.
Elevii vor avea două zile de concurs, în fiecare dintre ele având la dispoziţie patru ore şi jumătate pentru rezolvarea a trei probleme. Subiectele vor fi formulate în limba engleză, în limba maternă a fiecărei echipe participante şi într-o altă limbă pe care aceştia o vor solicita. Elevii au posibilitatea să pună întrebări la care li se va răspunde în câteva minute.
În acest moment sunt înscrise 116 ţări, dintre care patru au statut de observator, fiind anunţaţi 608 participanţi, la care se adaugă liderii de ţară şi adjuncţii acestora, observatori şi evaluatori.
Olimpiada Internaţională de Matematică 2018 va avea loc între 3 şi 14 iulie la Cluj-Napoca.
Prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică a fost organizată în 1959 de România, ţară care până în prezent a găzduit cinci ediţii, ultima în 1999 la Bucureşti. La prima ediţie au participat şapte ţări. IMO este cea mai mare şi cea mai veche olimpiadă ştiinţifică pentru elevi de liceu.