Biserica Ortodoxa Romana (BOR) ramane si sub liberali rasfatata Guvernului, profitand ca o curtezana cu experienta de generozitatea celor care se perinda la putere si care au la indemana pusculita cu banii publici. Pentru inaltii ierarhi ortodocsi nu conteaza prea mult cine sunt finantatorii si nici felul in care trebuie sa-si achite obligatiile. In schimbul banilor sau al gesturilor de bunavointa venite dinspre puterea laica, BOR ofera servicii in natura, mai mult sau mai putin simbolice. In perioada campaniei electorale din 2004, destui preoti au continuat practica din ultimii 50 de ani, laudandu-i pe conducatorii tarii, iar fostul patriarh Teoctist s-a rafuit deschis cu Traian Basescu, pe atunci doar candidat pentru fotoliul de la Cotroceni.
Sinodul BOR nu a incercat in perioada postdecembrista sa propuna retragerea Bisericii din politica, ci a continuat o traditie mai veche de concubinaj cu puterea. Compromisa de legaturile cu statul legionar si apoi de complicitatile cu statul comunist, Biserica Ortodoxa Romana nu a vrut nici sa se distanteze de treburile murdare ale politicii, nici sa-si faca mea culpa. In locul marturisirilor si al asumarii greselilor, inaltul cler a preferat fronda, tonul condescendent si aranjamentele cu Puterea, indiferent de culoarea acesteia.
PNL a devenit astfel principalul partener politic al BOR, poate si datorita afinitatilor noului patriarh cu reprezentantii elitei liberale. Guvernul s-a asezat frumos la picioarele Bisericii si a inceput sa faca sluj, asteptand in schimb sprijin electoral in acest an greu, in care Partidul National Liberal vrea sa-si mentina macar actuala cota parlamentara. Premierul Tariceanu a facut gesturi excesive la vedere, dar si aranjamente subterane in favoarea BOR.
Dincolo de parteneriatul semnat de patriarh cu primul-ministru, care, cel putin teoretic, ii ofera BOR drept de veto asupra legilor, Calin Popescu Tariceanu i-a oferit Patriarhiei, prin ordonanta de urgenta, un teren de 11 hectare, estimat la 300 milioane de euro, pentru desavarsirea proiectului Catedralei Mantuirii Neamului. In plus, a deschis o subscriptie publica pentru aceasta catedrala, la care Guvernul s-a grabit sa contribuie cu 10 milioane de euro. Generozitatea entuziasta a liderului liberalilor fata de Biserica majoritara pare insa fara limite, dupa cum rezulta din ultimul Raport al APADOR-CH, care a descoperit ca, anul trecut, Cabinetul Tariceanu a pus la dispozitia BOR aproape 20 milioane de euro din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului. Acest fond se foloseste mai ales pentru situatii critice, inundatii, cutremure sau alte drame, cu motivatiile de rigoare, dar premierul are nevoie de lingusitori cu audienta inainte de alegeri, asa ca nu se fereste de profitorii care vor sa fie intretinuti din banii contribuabililor.
Pe masura ce aluneca spre stanga, PNL se apropie tot mai mult de Biserica, intr-o logica greu de explicat cu argumente ideologice sau doctrinare, dar usor de inteles din punct de vedere electoral. In jur de 50 de parlamentari liberali au propus un proiect legislativ prin care statul sa improprietareasca manastirile cu padurile pe care acestea le aveau doar in administrare inainte de-al doilea razboi mondial. Ar fi vorba de aproape 20 de mii hectare de padure, pe care BOR si le-ar dori si pe care liberalii sunt dispusi sa le dea pentru a-si cumpara linistea in aceasta viata si supravietuirea politica in mandatul de apoi.
Sub patriarhatul lui Daniel, Biserica Ortodoxa pare sa prospere mai mult decat oricand pe spezele statului. In schimb, inaltii ierarhi se ocupa mai putin de saraci sau copii orfani si mai mult de propaganda, investind cat nu face intr-un trust media, dar neglijandu-si menirea sociala.