25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFlacara olimpica s-a stins de doua ori la Paris

Flacara olimpica s-a stins de doua ori la Paris

» In pofida supermasurilor de securitate luate de autoritatile franceze, flacara olimpica a fost stinsa de doua ori si reaprinsa la Paris, iar o parte a traseului a fost parcursa intr-un microbuz.

Manifestatiile pro-tibet si impotriva Chinei au culminat ieri, la Paris, cu stingerea flacarii olimpice. Dupa incidentele din ziua precedenta, de la Londra, autoritatile franceze pregatisera un impresionant dispozitiv de securitate pentru a proteja flacara olimpica, incluzand agenti pe role care ar fi trebuit sa il inconjoare pe purtatorul tortei, dublati de motociclisti si de echipe in automobile. De asemenea, traseul prin Paris a avut doar 28 km, mult mai scurt decat cel prin capitala britanica, de 48 km.

Fortele de ordine nu au reusit insa sa faca fata sutelor de manifestanti. Din cauza confruntarilor cu protestatarii, autoritatile au luat decizia de a stinge flacara olimpica si de a o urca intr-un microbuz, pentru a o putea proteja. Potrivit relatarilor agentiilor de presa si postului de televiziune CNN, flacara a fost stinsa si reaprinsa de doua ori. Ulterior, prefectura din Paris a explicat ca flacara ar fi fost stinsa "din motive tehnice", la ora 13.30 (ora locala), langa imobilul France Télévisions (in sud-vestul capitalei franceze). Un steag negru cu cercurile olimpice facute din catuse (simbol creat de Reporters sans frontières, asociatia care a intrerupt si ceremonia de la Olympia, din Grecia, de aprindere a flacarii) a fost arborat la primul etaj al Turnului Eiffel. Membri ai organizatiei au impartit steaguri similare in multimea de protestatari si de curiosi.
Un ales local ecologist a fost oprit de fortele de securitate in timp ce incerca sa se apropie de flacara olimpica avand in mana un extinctor, strigand "Libertate pentru Tibet, trupele chineze afara din Tibet! Libertate pentru chinezi! Boicotati Olimpiada!". Alte patru persoane au fost interpelate de politisti.

» Propunere
Responsabilii olimpici erau deja ingrijorati dupa protestele din Londra. seful Comitetului Olimpic Norvegian, Tove Paule, declarase inca dinaintea incidentelor de la Paris ca problemele s-ar putea amplifica daca se continua traseul prin lume al tortei olimpice si a propus reconsiderarea programului. "Va trebui sa analizam daca nu trebuie sa ne schimbam planurile. (…) Daca vor avea loc demonstratii violente si in alte locuri in care va ajunge flacara olimpica, acesta nu va fi un lucru pozitiv. Este pacat, pentru ca realizarile sportive vor disparea in fata politicii", a avertizat oficialul norvegian.
Ministrul de Externe al Frantei, Bernard Kouchner, a declarat ca inca nu este exclusa ideea boicotarii de catre oficialii francezi a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Cele mai citite

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă