17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO treime din investitiile straine merg in imobiliare

O treime din investitiile straine merg in imobiliare

» Cu o crestere de 144% a investitiilor straine in domeniul imobiliar, Romania ocupa locul al treilea in Europa Centrala si de Est.
» Aproape jumatate din tranzactiile imobiliare incheiate anul trecut au fost pe segmentul de retail si 34% cu spatii de birouri.
» Investitiile realizate in 2007 in Romania, concretizate in lucrari de constructii noi si alte cheltuieli, au insumat 11,8 miliarde euro.

Romania ocupa locul al treilea in zona Europei Centrale si de Est, dupa Cehia si Polonia, in functie de valoarea investitiilor straine in domeniul imobiliar, la nivelul anului 2007.
"Romania a fost in 2007 vedeta regiunii, cu o crestere a investitiilor de 144%, ajungand la un volum total de 2,2 miliarde euro, reprezentand circa 20% din volumul atras de regiune. In Polonia investitiile au scazut cu 36,4% fata de anul-record 2006, iar Cehia a raportat o crestere a volumelor investitionale de 73%", se arata in raportul companiei Jones Lang LaSalle.
Suma de 2,2 miliarde euro reprezinta o treime (31,4%) din totalul investiiilor straine directe din Romania, care anul trecut au depasit usor sapte miliarde euro.

Volum investitional record
Anul 2007 a stabilit un record pe piata investitilor imobiliare din Europa, volumul investitiilor depasind 92 miliarde euro, cresterea fata de anul trecut fiind de 16%. Conform estimarilor Sfin, tot in 2007, in Romania infuzia de capital in imobiliare a fost de 13,2 miliarde euro, dublu fata de investitiile in celelalte ramuri ale economiei.

Conform raportarilor Institutului National de Statistica (INS), investitiile realizate anul trecut in economia romaneasca, concretizate in lucrari de constructii noi, investitii in utilaje si alte cheltuieli, au insumat 39.365 milioane lei pe noua luni (11,8 miliarde euro). Din acest total, 48,9% il reprezinta investitiile care au avut ca rezultat lucrari de constructii noi, care au insumat, in perioada mentionata, 5,78 miliarde euro. Potrivit INS, volumul investitiilor pentru constructii noi nu cuprinde valoarea terenurilor si nici contravaloarea cumpararii de obiective in curs de executie, ceea ce inseamna ca, in fapt, volumele de investitii atrase in sectorul imobiliar sunt mult mai mari.
Europa Centrala si de Est a atras anul trecut tranzactii imobiliare de 11,2 miliarde euro, in crestere cu 13,9% fata de 2006. Realizatorii studiului arata ca in ultimul trimestru al anului trecut s-a inregistrat o scadere a investitiilor in regiune, cu 52,9% fata de trimestrul al treilea al aceluiasi an.

» Scaderi in primul semestru 2008

"Valoarea de 2,2 miliarde euro a investitiilor straine
in domeniul imobiliar din Romania este una ridicata daca comparam cu nivelul investitiilor directe straine din aceeasi perioada. S-ar putea ca pe fondul turbulentelor de pe piata financiara sa existe consecinte si pe piata imobiliara si, astfel, sa asistam in prima perioada a anului 2008 la un nivel mai mic al tranzactiilor imobiliare", a declarat Radu Zilisteanu, de la Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare.
Conform raportului Jones Lang LaSalle, in Romania aproape jumatate din tranzactii au fost incheiate anul trecut cu proprietati de pe segmentul de retail, 34% cu spatii
de birouri si cate 8% cu spatii hoteliere si industriale.
Analistii au estimat pentru prima jumatate a lui 2008 un nivel mai mic al tranzactiilor imobiliare in regiune, comparativ cu anul trecut, pe fondul atitudinii rezervate a investitorilor fata de decizia de a vinde sau de a cumpara.

Cele mai citite

Vis pe gheață în Sfântu Gheorghe: Contractul pentru patinoarul din oraș a fost semnat

Viitorul patinoar va fi dotat cu un centru medical și va putea găzdui turnee internaționale Ministerul Dezvoltării și autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au semnat...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Inteligența artificială deschide noi oportunități pentru antreprenorii români, spun experții locali

Inteligența artificială (AI) accelerează transformările în economia globală, iar România are șansa de a profita de aceste schimbări, oferind antreprenorilor oportunități de creștere și...
Ultima oră
00:02:44
Pe aceeași temă