25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialGimnastica feminina, 5 medalii la Europene

Gimnastica feminina, 5 medalii la Europene

In sfarsit, din nou aur! dupa aproape patru ani de pauza, mai exact de la Jocurile Olimpice de la Atena, echipa feminina de gimnastica a Romaniei a urcat din nou pe prima treapta a podiumului intr-o competitie de anvergura. La Clermont-Ferrand, in Franta, la Campionatele Europene incheiate ieri, reprezentativa Romaniei, coordonata de Nicolae Forminte, a revenit acolo unde-i era locul, in fruntea ierarhiei continentale.
Gimnastele noastre s-au impus intr-o maniera categorica in competitia pe echipe, la capatul unui concurs pe care l-au dominat cu autoritate de la inceput pana la final. Cu cele 181,525 puncte acumulate, Romania a devansat Rusia (179,475 p), ocupanta locului secund, si Franta (177,175 p), medaliata cu bronz.

Cele mai multe puncte pentru Romania au adus Steliana Nistor, participanta la toate cele patru aparate, care a acumulat cel mai mare punctaj total din concurs, si Sandra Izbasa, care a obtinut cele mai mari note la sarituri si sol. Izbasa insa, desi tinteste o medalie olimpica in vara la individual compus, la CE nu a evoluat la paralele. "Nu am lasat-o sa concureze la paralele in Franta pentru ca n-am vrut sa o fortez. Vreau sa aiba mai mult timp pentru a capata incredere in propriile forte si a putea, astfel, sa se prezinte bine in competitie la Jocurile Olimpice. Exercitiul este gata, dar mai trebuie doar sa il perfectioneze", a explicat Nicolae Forminte motivul pentru care Sandra Izbasa a lipsit din intrecerea de la paralele. La randul sau, gimnasta este optimista in ce priveste participarea sa la JO de la Beijing. "Mi-am imbunatatit mult evolutiile la paralele si sper sa ajung la un nivel inalt pana la Beijing, pentru ca vreau sa concurez la individual compus", a declarat Sandra Izbasa, care o vreme a trebuit sa stea "pe tusa" din cauza unei accidentari.
Imbucurator este si faptul ca cele doua vedete ale lotului, Izbasa si Nistor, au fost completate cu succes de colegele lor mai putin experimentate Anamaria Adriana Tamirjan si Gabriela Dragoi. Tamirjan a evoluat fara ratare la paralele, barna si sol, acumuland al 11-lea punctaj total din concurs, iar Dragoi, care a inlocuit-o in faza finala pe Cerasela Patrascu – accidentata in calificari la aterizarea de la paralele – a avut o prestatie buna la sarituri si paralele.

Gimnastele au scapat de tensiune
Victoria Romanei in competitia europeana pe echipe, cu mai putin de cinci luni inainte de startul Jocurilor Olimpice de la Beijing, este extrem de importanta si pentru moralul atat al colectivului tehnic, cat si al componentelor lotului nostru feminin de gimnastica. Faptul ca Nicolae Forminte a transformat argintul de la Volos (unde a avut loc editia trecuta a CE) in aur, la Clermont-Ferrand, cu echipa "crescuta" de el si colaboratorii sai, poate fi considerat atestatul sau in functia de antrenor coordonator si succesor de succes al lui Octavian Belu. Cat despre gimnaste, aurul cucerit in intrecerea pe echipe a CE a repezentat dovada ca cea mai inalta treapta a podiumului nu mai este un vis. "Castigarea acestui titlu a ridicat o mare greutate de pe umerii nostri. Aurul olimpic castigat de echipa Romaniei la Atena a pus o mare presiune pe noi, pentru ca trebuia sa avem evolutii bune imediat. N-am reusit sa cucerim aurul la echipe in 2004, deoarece eram inca junioare si n-aveam experienta, iar construirea unei echipe puternice dureaza. Cele mai multe gimnaste din echipa campioana olimpica la Atena s-au retras, iar noi a trebuit, fara ajutorul lor, sa ne construim incet drumul spre succes. Acum am reusit si ne simtim foarte bine", a declarat dupa concurs Sandra Izbasa, cea mai titrata componenta a echipei Romaniei.

Romania, inca patru medalii
Dupa succesul din ultimul act de la echipe, reprezentantele noastre au mai cucerit ieri inca patru medalii in finalele pe aparate, una de aur – Sandra Izbasa, la sol, doua de argint – Steliana Nistor, la paralele, si Sandra Izbasa, la barna, si una de bronz – Anamaria Tamirjan, la sol.

Prima care a intrat in competitia individuala a fost Steliana Nistor la paralele, aparat considerat tabu in ultimii ani in gimnastica romaneasca. Reprezentanta noastra, care in calificari a obtinut a cincea nota, a demolat insa aceasta sintagma si dupa o evolutie excelenta si-a adjudecat medalia de argint. De fapt, Nistor a fost la un pas de aur, dar cea care a incheiat competitia la acest aparat, rusoaica Ksenia Semenova, a obtinut un punctaj mai bun si i-a "furat" titlul continental. Steliana Nistor a ratat in ultimul act la barna si s-a clasat pe penultimul loc, dar, din fericire, Sandra Izbasa, a doua romanca prezenta in lupta pentru medalii pe "puntea suspinelor", a reusit sa cucereasca argintul, fiind devansata doar de proaspata campioana de la paralele Ksenia Semenova.
Emotiile sustinatorilor gimnastelor noastre au fost din nou duble la ultimul aparat, solul, unde am fost reprezentati de Anamaria Tamirjan si Sandra Izbasa. Intrata a patra in concurs, Tamirjan a avut o mica ezitare la finalul primei diagonale, dar a primit o nota buna, care a plasat-o in fruntea clasamentului intermediar. Tanara noastra gimnasta a fost detronata de pe aceasta pozitie de penultima finalista, britanica Elisabeth Tweddle, ambele fiind intrecute insa de ultima concurenta, Sandra Izbasa, care a cucerit titlul european la sol.

Sandra Izbasa a declarat ca acest titlu ridica "o mare greutate" de pe umerii sai si ai colegelor sale, de la care se asteptau performante similare predecesoarelor lor. "Aurul olimpic castigat de echipa Romaniei la Atena a pus o mare presiune pe noi, trebuia sa avem evolutii bune imediat. Dar in 2004 noi eram inca junioare si construirea unei echipe puternice dureaza. Cele mai multe din echipa olimpica s-au retras si noi a trebuit sa construim incet drumul spre succes. Acum am reusit si ne simtim foarte bine", a spus Izbasa.

Cele mai citite

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă