» Cei aproximativ 50 de militanti anti-NATO care au speriat fortele de ordine pe perioada summitului sunt in realitate niste tineri teribilisti, cu freze haioase, tatuaje si piercing-uri in nas.
» Ei s-au cunoscut pe Internet sau la concerte. Cei mai multi sunt romani, iar ceilalti sunt veniti din tari precum Germania, Elvetia, Republica Moldova sau Canada.
» Militantii anti-NATO si-au platit singuri transportul si cazarea in Bucuresti. Tot pe banii lor au imprimat si fluturasii "subversivi" care i-au infuriat pe politistii romani.
Interventia in forta a Politiei impotriva celor 46 de militanti anti-NATO a facut ca activitatea lor sa devina un subiect public.
Astfel, toata tara a aflat ca la Bucuresti s-au adunat niste oameni care nu privesc cu ochi buni blocul
nord-atlantic. Protestatarii au avut parte, practic, de o publicitate la care nici nu sperau, avand in vedere cine sunt si care au fost in realitate activitatile lor "subversive" desfasurate pe perioada summitului. "Romania libera" a petrecut cateva zile cu militantii si i-a vazut "la lucru".
S-au cunoscut pe Internet
Rares, unul dintre militantii anti-NATO, ne-a spus ca nici unul dintre prietenii lui nu face parte din vreo celula anarhista sau alta organizatie. Cum s-au cunoscut? "Unii dintre noi ne stim de la diverse actiuni de protest, de la concerte sau de pe forumurile Internet care trateaza subiecte de care eram cu totii interesati. Printre acestea si eradicarea violentei, dreptul la libera exprimare, necesitatea de a protesta impotriva razboiului. De aceea am si decis sa organizam un eveniment la Bucuresti in care sa ne exprimam nemultumirea fata de NATO si razboaiele duse de Alianta. Nu avem nici un conducator si nu suntem structurati ierarhic."
Tinerii, printre care se aflau si 22 de germani, au inceput sa soseasca de luni, iar marti erau in formula completa. Ei isi petreceau timpul discutand pana noaptea tarziu la un pahar de bere. Timp de mai multe zile, peste 30 de tineri au dormit inghesuiti intr-o incapere improvizata, despartita de camera principala a halei printr-un perete de sticla.
Contributia minima: un euro pe zi
Desteptarea se dadea, de obicei, in jurul orei 12. Urma o sedinta in care se dezbateau activitatile ce urmau sa se desfasoare in acea zi.
"Ne-am gospodarit singuri. Ne-am impartit treburile precum o familie: unii gateau, altii faceau curatenie, restul cumparau alimente", spune un manifestant. "Pentru mancare si bautura am decis ca fiecare sa contribuie cu cat crede de cuviinta, dar suma minima sa fie de un euro pe zi. Cel mai mult au dat 3-5 euro. Ne incadram in acesti bani, pentru ca majoritatea sunt vegetarieni", explica un "anarhist".
Bugetul a fost de austeritate. Singurele cheltuieli pe care strainii le-au avut in plus fata de prietenii lor din Romania sunt cele legate de deplasare. Doi dintre ei au venit cu masinile personale, restul cu autobuzul sau trenul.
Banii, stransi din organizarea de concerte
Militantii s-au adunat la Bucuresti sa discute, sa vada filme si sa imparta fluturasi cu mesaje anti-NATO.
Rares ne-a spus ca pentru aceste activitati s-au cheltuit in total aproximativ 2.000 de euro: 2.800 de lei (800 de euro) au fost platiti pentru inchirierea halei de la Timpuri Noi).
Cu o parte din bani s-au platit doua sau trei topuri de hartie, din care s-au confectionat flyere anti-NATO (din cauza acestor fluturasi pe care vroiau sa-i imparta trecatorilor, doi dintre militanti impreuna cu fotoreporterul "Romaniei libere" au fost retinuti cinci ore la politie). Pentru confectionarea unor banere s-au folosit 10 sprayuri, al caror pret a fost de 15 lei bucata.
Tricourile anti-NATO descoperite de "mascati" in momentul descinderii in hala din Timpuri Noi, zece la numar, au fost aduse de acasa de catre doi timisoreni. "Am cumparat din banii nostri un proiector, iar prietenii nostri din Germania au adus cateva filme documentare", ne-a precizat unul dintre tineri.
Toti banii cheltuiti au fost obtinuti de pe urma unor concerte. "Am organizat cantari in tara si in Germania. Dupa ce am platit trupele, restul banilor l-am depus intr-un fond a carui valoare depaseste cu putin 1.500 de euro. Acesti bani ne-au fost suficienti pentru a organiza manifestarea de la Bucuresti", spune Rares.