1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialFestivalul "Plai", cel mai bun proiect cultural din Romania

Festivalul „Plai”, cel mai bun proiect cultural din Romania

– Proiectul a fost premiat la Aachen
– Fanfara Ciocarlia va concerta la Timisoara
festivalul "plai", care va avea loc la Timisoara, in septembrie, a fost ales de catre Parlamentul European si Fundatia pentru Premiul International Charlemagne din Aachen drept cel mai bun proiect cultural din Romania.

Organizatorii, Asociatia Culturala Sunet Ambianta Timisoara, vor intra intr-o competitie europeana, iar rezultatele vor fi anuntate la finele acestei luni. "Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni" se acorda proiectelor care promoveaza intelegerea europeana si internationala, favorizeaza dezvoltarea unui sentiment comun de identitate europeana si de integrare si ofera exemple concrete de viata ale europenilor care traiesc in cadrul aceleiasi comunitati. Dupa ce a fost dezvaluit cine este principalul artist invitat – cantareata de fado, Mariza –, organizatorii au anuntat si al doilea cap de afis: Fanfara Ciocarlia din Zece Prajini, aflati printre cei mai celebri suflatori ai lumii. "Castigatori ai premiului BBC Radio World Music Award for Europe in 2006, componentii Fanfarei Ciocarlia vor demonstra la Timisoara ca sintagmele de "diavoli ai vitezei" si de "cea mai rapida fanfara din lume" nu sunt povesti", au declarat organizatorii.

Festivalul aflat la a treia editie isi propune sa promoveze dialogul intercultural intr-un mediu multicultural si artistic. "Plai" inseamna cultura fara bariere, sunet fara compromis, miscare fara constrangeri, exaltare fara zgomot. Editia din acest an va avea loc in perioada 12-14 septembrie, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Pe langa muzica, Festivalul "Plai" le va oferi participantilor si ateliere de dezbatere, dans, teatru sau cursuri practice de artizanat. Organizatorii se asteapta ca aceasta manifestare sa aduca mii de turisti. Ei mizeaza si pe reputatia de creuzet al culturilor, pe care a capatat-o Banatul, regiune unde romanii traiesc alaturi de maghiari, sasi, tigani, sarbi, croati ori bulgari si care este considerata chiar de catre locuitorii ei o Elvetie in miniatura.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă