1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialThe Washington Times: Cheltuielile SUA pentru aparare, subiect fierbinte

The Washington Times: Cheltuielile SUA pentru aparare, subiect fierbinte

Cheltuiesc SUA prea mult sau prea putin pentru aparare? Aceasta este o intrebare justificata si deosebit de importanta, in special in vreme de razboi, cand soldatii, marinarii si aviatorii americani isi pierd viata in teatre de razboi din strainatate. Insa, deoarece sustinatorii ambelor pozitii privind cheltuielile SUA ridica o serie de intrebari gresite, recentele analize realizate de mass-media cu privire la aceasta problema vor fi prost informate, avertizeaza The Washington Times consultat de Rompres.

Criticii cresterii cheltuielilor pentru aparare au dreptate sa afirme ca, in termeni pur financiari, SUA cheltuiesc mai mult pentru aparare decat in orice alt moment al istoriei. In plus, precizeaza ei, SUA cheltuiesc in domeniul apararii mai mult decat urmatoarele 10 tari din 'topul' cheltuielilor pentru aparare la un loc. Prin urmare, argumenteaza ei, sumele alocate apararii sunt mai mult decat suficiente.

Cei care propun o crestere a fondurilor pentru aparare raspund ca valoarea din ziua de azi a unui dolar este mai mica decat era in trecut. Mai mult, adauga ei, ca parte a PIB, cheltuielile pentru aparare se afla la un nivel-record scazut pentru o perioada de razboi.

SUA cheltuiesc mai putin de 4 la suta din PIB pentru aparare, in vreme ce in timpul razboiului din Coreea fondurile destinate apararii erau de aproximativ 14 la suta, in timpul razboiului din Vietnam de 10 la suta, iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial erau de aproximativ 33 la suta.

In mod evident, participantii la dezbaterile pe aceasta tema au argumentele contextuale valide, insa nu si o viziune de ansamlu.

Analiza cheltuielilor in comparatie cu cele ale altor tari nu este valabila, deoarece SUA nu sunt o tara oarecare. America este singura superputere din lume, avand obligatia de a proteja interesele securitatii nationale si peste hotare.

Mai mult, americanii considera ca soldatii sunt un important 'bun militar'. Astfel, ei nu sunt dispusi sa le sacrifice vietile in conditiile in care exista tehnologia ce ii poate salva. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care SUA au investit sute de miliarde de dolari in sisteme avansate de armament: dolarii cheltuiti astazi pot salva maine vieti.

De fapt, daca se are in vedere numarul de morti in randul soldatilor americani de dupa 1945 (cand a inceput Razboiul Rece), este evident ca fondurile pentru aparare au fost bine alocate. Intr-adevar, daca s-ar face o comparatie la nivel istorie, numarul victimelor americane ar fi deosebit de scazut, in mare parte datorita investitiilor facute de SUA in arme inalt tehnologizate care au redus la minim vulnerabilitatea soldatilor americani.

Pe de alta parte, insa, Razboiul Rece a luat sfarsit. Lupta nu se mai poarta in Europa, ci in locuri precum Kandahar, Fallujah, Mindanao si Mogadishu. Acesta este motivul pentru care armata SUA a inceput cea mai mare transformare a sa de dupa al Doilea Razboi Mondial, cu 65 de ani in urma. 'Revolutia informatiei', care a avut loc in ultimul sfert de secol, a transformat lumea comerciala, insa nu si birocratica armata americana. Astfel, tinerii civili de 19 ani au la dispozitie mai multa tehnologie decat au soldatii tineri de 19 ani.

Aceasta stare de fapt trebuie sa se schimbe. Nu exista niciun motiv, in afara inertiei birocratice, a miopiei politice si a zgarceniei bugetare, ca soldatii sa nu beneficieze de cele mai bune tehnologii existente, subliniaza ziarul american. Noile sisteme pentru telecomunicatii, tehnologii si sisteme de armament nu sunt ieftine, dimpotriva, ele sunt costisitoare si necesita mult timp pentru a fi dezvoltate.

Mai mult, deoarece armata SUA respinge tehnologia noua, ea nu este la curent cu preturile presupuse de noile capacitati disponibile. Orice program de dezvoltare a tehnologiei implica, in definitiv, un element de risc. Fara acesta nu ar putea exista progrese in planul militaro-tehnologic.

Poate America sa se apere fara a investi in sisteme de armament inalt tehnologizate? Da, sigur ca da; insa consecintele vor fi constituite de un numar mai mare al mortilor si al ranitilor, al victimelor in randul civililor si al pagubelor colaterale. Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care SUA trebuie sa aloce astazi apararii fonduri mai mari, atat in termeni absoluti cat si in termeni relativi, decat oricand altcandva in istorie. Daca SUA nu vor accepta sa plateasca dolari azi, atunci vor plati cu vieti umane maine.

Cele mai citite

Carrie Underwood, moment artistic special în cadrul ceremoniei de preluare a mandatului de către Donald Trump

Cântăreața de muzică country Carrie Underwood, câștigătoare a concursului "American Idol" în 2005, va susține un moment artistic special în cadrul ceremoniei de preluare...

Sindicatele din Educație cer ca dosarele de burse sociale să fie gestionate de primării, nu de profesori

Sindicatele au cerut o abordare mai clară și eficientă a proceselor administrative, pentru a reduce povara birocrației asupra cadrelor didactice În cadrul primei întâlniri cu...

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă