CAMPANIA ZIARULUI "ROMÂNIA LIBERA"
Vestigiile fundamentale ale arheologiei romanesti sunt ignorate de autoritati. Cel mai adesea, pretextul delasarii este lipsa fondurilor. Atunci cand se aloca ceva bani, acestia capata rapid alte destinatii. Ca urmare, zidurile cetatilor medievale se prabusesc, ruinele castrelor romane sunt transformate in gropi de gunoi, printre pietrele fortificatiilor dacice pasc turme de oi, iar in sanctuarele strabunilor cautatorii de comori isi fac de cap. "Romania libera" continua seria de reportaje-radiografii ale principalelor situri istorice de pe teritoriul tarii.
Dezvoltare
» Turism
In ultimii ani, cele doua sate ale comunei, Rimetea si Coltesti, au devenit un centru important al agroturismului. Mai mult de 50 de pensiuni functioneaza aici, turistii fiind in majoritate din Ungaria. Printre destinatiile favorite ale turistilor se afla si Cetatea Coltesti. Dezvoltarea zonei este blocata de calitatea foarte proasta a drumului judetean de acces. Consiliul Judetean Alba a reusit totusi sa obtina o finantare UE de peste doua milioane de euro, bani ce vor fi alocati pentru repararea celor 20 de km de drum.
» Cetatea Coltesti sau Cetatea Trascaului reprezinta una dintre cele mai spectaculoase fortarete pastrate in Romania. Veche de aproape 750 de ani, cetatea reprezinta unul dintre punctele de atractie pentru turistii care parcurg traseul Vaii Aiudului, spre Rimetea si Buru. Din pacate, la fel ca si in cazul altor edificii istorice importante, si cetatea din Coltesti a fost trecuta pe "lista uitarii" si nu a beneficiat de nici un proiect de reabilitare.
fortareata construita in varful unei stanci nu apare in trasele turistice oficiale, fiind vizitata doar de grupuri razlete de turisti, in majoritate de nationalitate maghiara, care ajung in Trascau pentru a vizita localitatea Rimetea.
Cetatea, situata la vest de satul Coltesti si la circa 5 kilometri sud-vest de comuna Rimetea, a fost construita in jurul anului 1296 de subvoievodul Thoroczkay din Coltesti, ca cetate locuibila si cetate de refugiu. A fost ridicata cu premeditare pe varful abrupt al unei stanci calcaroase, la o inaltime de 1.120 metri, in urma invaziei tatare din anul 1241, cand au fost produse pagube insemnate localitatilor Rimetea si Coltesti. Pe turnul nordic, inalt de aproximativ 20 metri, se pastreaza o inscriptie care mentioneaza ca familia Thoroczkay a construit castelul in secolul al XIII-lea. Opunandu-se anexarii Transilvaniei de catre Casa de Austria in cadrul revoltei Curutilor, familia nobililor de Trascau (Thoroczkay) a fost eliminata de pe scena istoriei, o data cu cetatea lor, distrusa in anul 1713 de catre trupele imperiale austriece conduse de generalul Tiege. In anul 1470 cetatea a fost confiscata de regele Matei Corvin si data voievodului Transilvaniei. In 1510 a revenit nobililor de Trascau, iar in 1514 a fost devastata de taranii condusi de Gheorghe Doja. Cetatea construita intr-un loc mai retras a fost scena mai multor ciocniri intre fractiile familiei Trascau. In 1707 armata imperiala, condusa de generalul Tige, a asediat si a ocupat fortareta. Inainte de plecare, au distrus cu explozibil zidurile cetatii si au dat foc satului. Oamenii condusi de Horea, Closca si Crisan au ruinat din nou cetatea, iar pe vremea Revolutiei de la 1848 armata lui Avram Iancu a dat foc satului. In prezent, ruinele cetatii de odinioara, de forma dreptunghiulara, cu ziduri groase, cu turn locuibil de 4-5 etaje si un zid de aparare oval, se lupta pe viata si pe moarte cu dintii de fier ai timpului.
Exista zvonuri, dar nu se intampla nimic
Primarul comunei Rimetea, Rudolf Veres, a spus ca nu isi aminteste ca cetatea sa fi fost reparata candva. "Este in aceasta stare de foarte multa vreme. Cred ca nu a fost reparata niciodata", a spus primarul, care este de etnie maghiara. Rudolf Veres a precizat ca exista tot felul de zvonuri cu privire la asteptata restaurare a cetatii din Coltesti. "Zvonuri se tot aud ca se va intampla ceva, dar pana acum nimic. Am auzit ca ar fi o fundatie interesata in repararea cetatii. Ce a tinut de noi am facut si vom face in continuare. Am reparat drumul, astfel incat se poate ajunge cu masina pana la poalele dealului", a mai spus primarul din Rimetea. Rudolf Veres crede ca restaurarea cetatii ar fi foarte utila dezvoltarii zonei, avand in vedere numarul foarte mare de turisti care viziteaza Depresiunea Trascaului si culmile muntoase ce o inconjoara.
Comuna propusa
pentru patrimoniul UNESCO
Din punct de vedere administrativ, cetatea se afla pe teritoriul localitatii Coltesti, parte componenta a comunei Rimetea. Aceasta este singura comuna din Alba unde populatia de etnie maghiara este in proportie de peste 90 la suta. In Evul Mediu Rimetea a avut titlul de oras, ca centru de prelucrare a fierului. Datorita pastrarii nealterate a unei bune parti a caselor in stilul arhitectonic initial, multisecular, Rimetea a fost propusa pentru a fi inclusa pe lista monumentelor de arhitectura UNESCO. Comuna se afla la 24 km de Aiud, la 7 km de Buru si este asezata la poalele Varfului Piatra Secuiului (1.171 m). Denumirea stancii provine de la faptul ca in secolul al XIII-lea secuii au salvat satul de asediul tatarilor. Populatia de aici are radacini secuiesti, austriece si germane. Peisajul care inconjoara depresiunea lata de 2 km latime si lunga de 11 km este de o frumusete de exceptie: spre est, Masivul calcaros Coltii Trascaului si Piatra Secuiului, spre vest, versantii impaduriti ai Dealului Baiesilor, iar spre sud poarta stancoasa a Cheilor Aiudului.