Lingvistul, omul de televiziunile, jurnalistul, criticul literar, traducatorul si politicianul George Pruteanu a incetat din viata joi seara, in urma unui infarct miocardic. George Pruteanu abia implinise 60 de ani in luna decembrie. Este cel mai bine cunoscut pentru emisiunea "Doar o vorba sa-ti mai spun", pentru Legea Pruteanu si pentru criticile aduse divertismentului de proasta calitate si manelelor.
George Pruteanu s-a nascut la 15 decembrie 1947, la Bucuresti. Potrivit propriului sau site, nu a fost membru al PCR, iar in noiembrie 1996 s-a inscris in PNTCD, partid pe care l-a parasit in martie 1998. Doi ani mai tarziu, in februarie 2000, s-a inscris in PSD, iar din septembrie 2003 a fost membru PRM.
A urmat cursurile facultatilor de litere din Iasi si Bucuresti, la sectia franceza-romana, si si-a dat doctoratul in filosofie.
Pina in 1989, a lucrat ca lector universitar si, in paralel, ca ziarist (domeniul cultural) in presa cotidiana, apoi ca redactor in presa literara: Convorbiri literare, Cronica, Contemporanul. Activitatea principala a fost critica literara: din 1972 pina in prezent (cu nesemnificative intreruperi) a detinut rubrici fixe saptaminale de cronica literara.
A fost secretar de redactie la saptamanalul "Expres", seful sectiei de cultura si publicist-comentator la "Evenimentul Zilei" si redactor sef al saptamanlului "Acum".
A devenit foarte cunoscut pentru publicul larg prin emisiunea "Doar o vorba sat-i mai spun", difuzata pe rand de Tele7abc, ProTV si TVR 1. In perioada 2005-2007 a fost membru in Consiliul de Administratie al televiziunii publice.
A fost senator timp de doua mandate, intre anii 1996 si 2004, reprezentand Suceava, iar apoi Bistrita-Nasaud.
A initiat si a sustinut legea pentru protectia juridica a limbii romane, promulgata in forma modificata in 2004, cunoscuta sub numele de Legea Pruteanu, care cere ca toate textele publice in limbi straine sa contina si traducerea in limba romana.
In ultimii ani a militat public de nenumarate ori impotriva "gunoaielor" din industria de divertisment, referindu-se astfel mai ales la programele de televiziune si la manele.
A fost conferentiar universitar si a predat de-a lungul carierei didactice la Scoala Superioara de Jurnalistica, la Universitatea Ecologica, la Universitatea "Hyperion" din Bucuresti, la Universitatea "Andrei Saguna" din Constanta, la Universitatea "Banatul" din Bistrita si la Universitatea "Spiru Haret" din Bucuresti.
Trupul neinsufletit al criticului, publicistului si politicianului George Pruteanu va fi depus sambata dimineata, la ora 10:00, in rotonda Muzeului Literaturii Romane.