-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialPriboi l-a turnat pe Nastase la DNA

Priboi l-a turnat pe Nastase la DNA

Revenit in mod surprinzator in Romania dupa doi ani de "pelerinaj" prin tari arabe, fostul colonel de Securitate Ristea Priboi s-a prezentat la Directia Anticoruptie, unde a dat declaratii in dosarul in care Adrian Nastase este acuzat ca ar fi dat mita pentru distrugerea unor documente care o incriminau pe sotia sa de spalarea a 400.000 de dolari. Potrivit unor surse extrajudiciare, Priboi ar fi confirmat faptul ca ar fi primit de la Ioan Melinescu, membru al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, "lucrarea nr. S3439/1999, care o viza pe Nastase Daniela". De asemenea, Priboi ar fi declarat ca i-ar fi inmanat acele acte lui Adrian Nastase si ca fostul premier l-ar fi recompensat pe Melinescu, pentru gestul sau de "loialitate", cu postul de sef al Oficiului. Potrivit legii, Oficiul trebuia sa trimita lucrarea "Dana Nastase" la Parchetul General, pentru deschiderea unei anchete.
Ristea Priboi a fost acuzat ca in 1987, pe vremea cand era ofiter de Securitate, i-a torturat pe muncitorii care au participat la revolta anticomunista de la Brasov. Dupa 1989, Priboi a fost implicat in mai multe scandaluri, fiind acuzat ca ar fi sprijinit afacerile lui Genica Boerica, Mihai Anghel, Marian Oprisan si Omar Hayssam.
Desi s-a sustras anchetei penale vreme de doi ani, colonelul Ristea Priboi nu a fost dat in urmarire internationala.

Ristea Priboi a fost audiat de procurorii anticoruptie in dosarul "Matusa Tamara – spalarea a 400.000 de dolari prin contul Danei Nastase". Priboi a dat declaratii ca invinuit, fiind acuzat de complicitate la dare si luare de mita. El a raspuns constiincios la intrebarile procurorilor, confirmand faptul ca a primit de la Ioan Melinescu, fost membru al Oficiului National de Prevenire si Combaterea a Spalarii Banilor (ONPCSB), dosarul numarul S3439/1999, intocmit pe numele Dana Nastase, pe care apoi l-a inmanat fostului premier Adrian Nastase.
Priboi ar fi sustinut in declaratia sa ca Ioan Melinescu a sustras actele din biroul de documente secrete al ONPCSB.
De asemenea, el a afirmat ca Adrian Nastase l-a recompensat pe Melinescu, numindu-l sef al institutiei in prima sedinta de guvern pe care a condus-o ca premier.
Cei 400.000 de dolari din contul Danei Nastase au provenit de la Alexandru Bitner, abonat la castigarea concesiunilor si privatizarilor pedeseristo-pesediste. In apararea lor, sotii Nastase au sustinut ca, in realitate, cu acei bani Bitner ar fi cumparat de la matusa lor, Tamara Cernasov, in varsta de 91 de ani, 11 tablouri si bijuterii. Adrian Nastase a fost trimis in judecata in 2007 pentru dare de mita, iar Ioan Melinescu pentru sustragere si distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii. Priboi nu a fost trimis in judecata la pachet cu Nastase si Melinescu deoarece a lipsit din tara din februarie 2006 pana in februarie 2008, perioada in care nu a fost dat in urmarire generala si internationala.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă