2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăActiunile gratuite tin profitul in firma

Actiunile gratuite tin profitul in firma

Sapte companii le propun actionarilor acordarea unor titluri gratuite in valoare totala de 485,4 milioane
(130,4 milioane euro).

Banca Transilvania ar putea avea cel mai mare capital social din sistemul bancar romanesc daca actionarii aproba majorarea.

Sapte companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) propun actionarilor acordarea de actiuni gratuite prin capitalizarea profitului din 2007. Astfel, profitul realizat de cele sapte companii va ramane la dispozitia acestora, pentru derularea programelor de dezvoltare din 2008. Actionarii celor sapte companii ar putea beneficia de actiunile gratuite in valoare de 485,4 milioane lei.
Cele mai importante miscari ale conducerilor dispuse sa dea actiuni gratuite sunt cele de la SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), care propun actionarilor incorporarea profitului net si dublarea capitalului social cu acordarea unei actiuni gratuite pentru fiecare titlu detinut. SIF Banat-Crisana a realizat in 2007 cel mai mare profit dintre SIF-uri, de 123 milioane lei, in crestere cu 48% fata de anul anterior. Conducerea SIF1 propune ca in contul a 54,9 milioane lei (44,6% din profitul net) sa distribuie 100% actiuni gratuite. SIF Moldova a inregistrat anul trecut cel mai mic profit dintre SIF-uri, de 64,9 milioane lei, in urcare cu 32,3% fata de anul 2006. Pentru a distribui o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta, conducerea SIF2 propune o majorare cu 51,9 milioane lei, reprezentand 80% din profitul net. Pentru aprobarea unor astfel de propuneri de majorare este nevoie de intrunirea cvorumului de minimum 50% la sedinta actionarilor. Teodor Buzatu, director general adjunct al SIF Oltenia, crede ca SIF1 si SIF2 vor intruni conditiile pentru aprobarea majorarilor cu acordare de titluri gratuite, deoarece actionariatul este destul de concentrat si, in plus, din acest an se poate vota si electronic. Totusi, in cazul in care nu se va intruni cvorumul, conducerile celor doua societati propun distribuirea de dividende, de 0,07 lei/actiune SIF Banat-Crisana si de 0,05 lei/actiune SIF Moldova.

Banca Transilvania propune cea mai mare majorare de capital din istoria sa, prin acordarea a 68 de actiuni gratuite la 100 actiuni detinute si acordarea dreptului de preferinta pentru subscrierea a 5% din actiuni, la pretul de 0,35 lei (de doua ori mai mic decat cel din piata). Daca actionarii vor aproba, si in acest an, cel mai ambitios program de capitalizare a profitului, Banca Transilvania ar putea avea cel mai mare capital social din sistemul bancar romanesc, de peste un miliard de lei (285 milioane euro). Intreg profitul net record realizat in 2007, de 340 milioane lei, ar putea ramane la dispozitia bancii. Din 1998 si pana in prezent, Banca Transilvania si-a capitalizat cea mai mare parte din profitul net prin acordarea de actiuni gratuite si le-a oferit actionarilor dreptul de a subscrie la un pret cu mult sub cel din piata. Anul trecut, compania a acordat 45,3% actiuni gratuite si a oferit dreptul subscrierii a 10% din actiuni.
Compania de brokeraj Broker Cluj (BRK) propune actionarilor acordarea de 38,8 de actiuni gratuite la 100 actiuni detinute, prin incorporarea a 80% din profitul net si a unor prime de emisiune. La fel ca Banca Transilvania, Broker Cluj a practicat in fiecare an de la listarea pe bursa politica actiunilor gratuite. De exemplu, anul trecut a oferit 43% actiuni gratuite si posibilitatea de subscriere a 20% actiuni la pretul de 0,75 lei.

Producatorul de bere Bermas Suceava (BRM), pe langa dividendul brut de 0,064 lei/actiune, propune si acordarea de 12 titluri gratuite pentru fiecare pachet de 100 de actiuni detinute.
Vrancart Adjud ar putea acorda 10% actiuni gratuite, iar Banca Comerciala Carpatica intentioneaza sa distribuie 7,8 titluri gratuite din 100 actiuni detinute. Anul trecut, Vrancart a acordat aceeasi cota de actiuni gratuite, iar Carpatica 16,5%.
Aceasta metoda de majorare a capitalului social, cu acordare de titluri gratuite, s-a bucurat de succes in anii anteriori, chiar pana la jumatatea lui 2007. In a doua parte a anului trecut, o data cu intrarea Bursei pe un trend descendent, actiunile gratuite s-au intors impotriva companiilor emitente, punand presiune foarte mare pe curs, prin vanzarea masiva a acestora. S-a ajuns astfel la randamente negative dupa incarcarea actiunilor noi in conturile clientilor.

» Avantaje
– cresterea numarului de titluri pentru actionari
– intreg profitul net ramane in societate (pentru viitoare plasamente)
– cresterea capitalizarii

» Dezavantaje
– contestarea in instanta, ceea ce ar bloca actiunile
– dupa incarcarea acestora in conturile actionarilor, ar putea aparea o presiune mare la vanzare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă