2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTitlurile SIF s-au depreciat dublu fata de activele nete

Titlurile SIF s-au depreciat dublu fata de activele nete

» Modul de calcul al activului net, conform CNVM, conduce la un decalaj intre evolutia valorii de piata (capitalizare) si a valorii activului net.

Activele nete cumulate ale societatilor de investitii financiare (SIF-uri) se cifrau la 10,43 miliarde lei (2,81 miliarde euro) la finele lunii februarie, in scadere cu 9,3% fata de nivelul de la sfarsitul anului 2007, potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). In aceeasi perioada, valoarea de piata (capitalizarea) insumata pentru cele 5 SIF-uri a coborat de peste doua ori mai rapid, cu 23%, pana la 8,274 miliarde lei (2,23 miliarde euro).
"Deprecierea mai accentuata a titlurilor SIF in raport cu activele nete ale acestora se poate explica pe doua directii importante. Pe de o parte, SIF-urile au in portofoliu si actiuni nelistate, iar acestea variaza nesemnificativ, fiind calculate la valoarea contabila, cum ar fi cazul BCR, cea mai importanta detinere a SIF-urilor. Pe de alta parte, valoarea detinerilor in cadrul companiilor nelistate se calculeaza pe baza pretului mediu al actiunilor din ultimele trei luni, iar scaderile care au afectat piata in primele doua luni din acest an se reflecta doar partial in activul net, restul influentei urmand a se resimti in martie si aprilie", a explicat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

Daca la finele lunii decembrie 2007 titlurile SIF se tranzactionau la un nivel cu 6,5% sub valoarea activului net, in urma deprecierii generalizate din primele doua luni din 2008 de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), discountul titlurilor SIF s-a adancit la 20,7% din activul net, la finele lunii februarie. Activul net al SIF-urilor se calculeaza conform unei metodologii avizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care are insa unele deficiente, potrivit multor brokeri si analisti, deoarece poate subevalua unele actiuni nelistate, care sunt calculate la valoarea contabila. Potrivit lui Adrian Danciu, analist la Broker Cluj, la sfarsitul lunii februarie actiunile SIF se tranzactionau la aproape jumatate (cu un discount de circa 50%) din valoarea ajustata a activului net. In aceasta valoare ajustata a activului net, titlurile BCR detinute de SIF-uri sunt calculate la 20 de lei, mult peste valoarea contabila, de circa 3,60 lei, pe baza caruia se calculeaza activul net conform CNVM.

In primele doua luni din 2008, SIF Transilvania (SIF3) a inregistrat cea mai redusa scadere a activelor nete, cu 7,5%, la polul opus situandu-se SIF Oltenia (SIF5), ale carei active nete s-au depreciat cu 11%. In aceeasi perioada, nivelul activului net al SIF Muntenia (SIF4) a coborat cu 8,93%, al SIF Banat-Crisana (SIF1) cu 9,2%, iar al SIF Moldova (SIF2) cu 9,9%. Pe bursa, capitalizarea SIF-urilor s-a redus cu valori intre 20,7% (SIF Moldova) si 25% (SIF Transilvania si SIF Muntenia). Actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia au scazut cu 21,4%, respectiv cu 22,6%.
De asemenea, in primele doua luni din acest an SIF-urile au raportat un profit net cumulat de 2,81 milioane lei, din care doua treimi (1,86 milioane lei) din partea SIF Banat-Crisana. Totusi, profitul din acest inceput de an este de peste 21 de ori mai mic decat cel realizat in perioada ianuarie-februarie 2007, de 59,3 milioane lei. Petre Pavel Szel, presedintele SIF Muntenia, spune ca este impropriu sa compari profitul net al SIF-urilor perioada la perioada, deoarece evolutia acestuia poate fi extrem de volatila, depinzand in principal de momentul la care un administrator vrea sa lichideze o anumita detinere si de momentul la care societatile din portofoliu vireaza dividendele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă