3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialProiectul NetCity, acuzat de monopol

Proiectul NetCity, acuzat de monopol

» Comisarul european pentru societatea informationala si mass-media, Viviane Reding, considera ca proiectul NetCity ar putea incalca Legea concurentei si legislatia europeana.

» In cazul in care va exista un proces privind situatia de monopol, nu Primaria Capitalei va fi trasa la raspundere, ci Romania.

"Nu se poate accepta un monopol in Europa, in special in ceea ce priveste fibra optica. Tocmai de aceea, organismul pe care il reprezint va cerceta in detaliu proiectul NetCity", a declarat Viviane Reding, la intalnirea cu reprezentantii Comisiei pentru tehnologia informatiei si a comunicatiilor. Comisarul european a aratat ca, de exemplu, la Paris exista o partajare a tubulaturii subterane, care face posibila conectarea oricarui locuitor al capitalei franceze la cele sase companii de cablu la preturile cele mai avantajoase.

Valoarea proiectului depaseste 200 de milioane de euro
Consilierii generali ai municipiului Bucuresti au aprobat anul trecut contractul de concesiune catre UTI Systems a lucrarilor publice pentru reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei pentru telecomunicatii, cunoscuta sub numele NetCity. Proiectul are o valoare de peste 200 de milioane de euro, iar contractul de concesiune a fost semnat in august 2007, pentru o perioada de 49 de ani. In acest timp, compania va investi peste 200 de milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Infrastructura subterana ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB.

POZITIE
Conform proiectului, municipalitatea va pune la dispozitie domeniul public pentru construirea retelei si va avea dreptul sa impuna un tarif maximal pentru serviciile oferite de UTI.

Cele mai citite

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Referendumul din București validat: Peste 40% prezență la vot până la ora 20:00

Bucureștenii au fost chemați duminică, 24 noiembrie 2024, să participe la un referendum local organizat de primarul general Nicușor Dan, desfășurat simultan cu primul...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă