1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportOficial: Alegeri uninominale de ziua Copilului

Oficial: Alegeri uninominale de ziua Copilului

» Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au decis ieri ca sesizarea depusa de PRM si PC, cu privire la legea prin care se introduce votul uninominal, este neintemeiata. Cu alte cuvinte, actul normativ corespunde Legii fundamentale si a fost promulgat de presedintele Traian Basescu.

Ca urmare a hotararii ccr, adoptata cu unanimitate de voturi, legea prin care se schimba sistemul electoral ramane in forma adoptata de Parlament. Concret, presedintii de consilii judetene vor fi si ei alesi prin vot uninominal, alaturi de senatori si deputati. Valabila ramane si obligatia ca, la inscrierea unei candidaturi la parlamentare, formatiunea politica sa faca dovada depunerii unei garantii (de cinci salarii minime brute pe tara) in contul Autoritatii Electorale Permanente, in scopul descurajarii "aventurierilor". Prevederea este valabila si pentru can-didatii independenti. Legea va pastra, de asemenea, si pragul electoral alternativ: obtinerea primului loc in sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si trei colegii pentru Senat. Ca urmare a sesizarii semnate de 26 de senatori PRM si PC, judecatorii CCR au considerat ca este constitutionala si prevederea potrivit careia delimitarea colegiilor uninominale se va face prin hotarare de guvern.

 

Decizia CCR a starnit reactii diferite pe scena politica. Ironici, liberalii au declarat, prin intermediul vicepresedintelui Dan Radu Rusanu, ca apreciaza rapiditatea cu care judecatorii au dat verdictul in cazul unei legi pe care ei considera ca presedintele Traian Basescu s-ar fi antepronuntat. "As propune ca si pe viitor presedintele sa se pronunte si Curtea Constitutionala sa dea solutia propusa de presedinte", a mai spus Rusanu, adaugand ca, in opinia sa, Curtea Constitutionala ar trebui sa se numeasca "Curtea Basesciana". O pozitie similara au manifestat si peremistii. "Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat miercuri, 12 martie, ci vineri, 7 martie, cand Traian Basescu a declarat in cadrul emisiunii Sfertul academic ca legea este constitutionala. Semnat Traian Basescu, judecator suprem", a declarat deputatul PRM Lucian Bolcas, initiator al sesizarii depuse la CCR. Conservatorii si-au mentinut, la randul lor, ideea ca legea ar fi neconstitutionala si ca judecatorii nu ar fi intrat pe fondul sesizarii. Potrivit deputatului Sergiu Andon, respingerea sesizarii s-ar fi datorat nu neintemeierii ei, ci unei "greseli stupide de procedura", in sensul ca nu ar fi fost depusa unde trebuie de colegii de la PRM. Vicepresedintele PSD Victor Ponta a apreciat insa decizia CCR drept una "normala", deoarece "legea este corecta din punct de vedere juridic si constitutional". Ponta a mai aratat ca argumentele PRM nu aveau baza in Legea fundamentala. "PRM, daca nu poate candida domnul Corneliu Vadim Tudor in toate colegiile, nu are candidati", a mai spus vicele PSD. Pe de alta parte, in opinia liderului PD-L, Emil Boc, decizia CCR ar echivala cu "o revolutie a responsabilizarii clasei politice in fata cetateanului".

TERMEN
» Ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, presedintele Traian Basescu ar fi putut promulga legea in cel mult 20 de zile. A preferat sa o promulge dupa doua ore. Ramane insa sub semnul intrebarii posibilitatea aplicarii noului sistem de vot la alegerile locale din 1 iunie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă