17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecial15 martie unguresc intre extremism si autonomie

15 martie unguresc intre extremism si autonomie

» Liderii maghiari dau asigurari ca manifestarile de ziua Ungariei nu vor fi politizate si nu va exista nici o declaratie de autoproclamare a independentei sau autonomiei Tinutului Secuiesc.

» Zvonurile conform carora pe 15 martie se va declara autonomia Republicii Secuiesti sunt catalogate de liderii din secuime ca propaganda electorala.

Data de 15 martie, ziua Ungariei, inflameaza, ca de fiecare data, nationalismul autohton, dar de aceasta data unii politicieni romani, mai ales din zona extremistilor PRM, pleaca de la "precedentul Kosovo", grabindu-se sa afirme ca peste doua zile se va proclama autonomia Republicii Independente Secuiesti. Comentatorii si liderii maghiari considera ca lansarea acestor zvonuri nu reprezinta altceva decat dorinta de acumulare de capital electoral o data cu apropierea alegerilor. "Va fi o aniversare a 160 de ani de la Revolutia pasoptista, cu un program artistic, nu va fi nimic politic. Zvonurile cu independenta sunt daunatoare comunitatii maghiare si tuturor. Cei care fac astfel de afirmatii sunt extremisti, ultranationalisti", explica primarul Odorheiului Secuiesc, Sasz Jeno.  

"In sanul comunitatii maghiare nu exista radicali", spune liderul noului Partid Civic Maghiar (PCM), insistand insa ca ar putea fi vorba despre "smenari politici, cum este elita UDMR", dar ca cei din formatiunea sa sunt "oameni cu cravata, moderati si obisnuiti cu dialogul". Sasz Jeno pune lucrurile la punct, linistind spiritele: "Nici din partea UDMR nu ar exista o asemenea initiativa de declarare a autonomiei, fiindca ei nu sunt oameni liberi, sunt dependenti de autoritati inca dinainte de ‘89.
Este daunator noua daca se tot vorbeste de asemenea prostii", ne-a declarat Sasz Jeno, presedintele Partidului Civic Maghiar. In acelasi timp, pentru Smaranda Enache, cunoscatoare a problemelor din regiune, "manifestarile pregatite de maghiari pentru 15 martie se vor desfasura in acelasi ton al legalitatii. Nu este iminenta proclamarea nici unei republici, politica pe care a dus-o Consiliul National Secuiesc a fost aceea de a depune propuneri legislative de autonomie in Parlamentul Romaniei. Desigur, domnul Gheorghe Funar apartine unui partid care si-a construit sustinerea electorala pe asemenea stiri alarmiste. Separatismul maghiar nu figureaza deocamdata in nici un document oficial al comunitatii maghiare. Cei de la PRM vor, intr-un an electoral, sa sublinieze inca o data cine sunt «salvatorii» natiunii", este de parere Smaranda Enache, presedinta Ligii Pro Europa.

Profesorul de politologie de la Universitatea din Cluj Bock Miklos este de parere ca acest gen de discurs se repeta de fiecare data, in fiecare an si ca acestea reprezinta "creatii interpretative". "Pe 15 martie vor fi discursuri legate de autonomie, dar nu va aduce ceva nou in acest an. Dupa 2000 au aparut formatiuni care se afla in competitie politica cu UDMR, care vor veni cu noi propuneri de discurs. Nu vor fi evenimente sau manifestari deosebite. Sarbatoarea va fi politizata, dar nu excesiv avand in vedere evenimentul. Sa nu uitam ca in foarte multe localitati UDMR si «opozitia» sa au cazut de acord sa organizeze impreuna evenimentele."
Deputatul Victor Ponta sustine ca nu se va intampla nimic pe 15 martie, cu conditia unei actiuni inteligente. "Daca nu suntem inteligenti si avem chef de campanii nationaliste, se poate intampla orice. PRM nu stie sa faca altceva decat campanie nationalista, dar noi, toti ceilalti, nu trebuie sa ne inflamam. Politic vorbind, Vadim Tudor si Laszlo Tökes se tin reciproc in viata. Eu recomand sa-i lasam pe extremisti cu joaca lor  si noi sa ne vedem de lucrurile serioase."

Zsolt Nagy, unul dintre liderii PCM, catalogheaza declaratiile peremistilor drept "aberatii". "Este pur si simplu o lupta acerba pentru un capital electoral pe care acest partid il simte pierdut", ne-a declarat Nagy.
Senatorul PRM Gheorghe Funar a initiat un proiect legislativ intitulat "Lege pentru linistea romanilor", care interzicea membrilor UDMR sa ocupe functii de demnitate publica si sa participe la guvernare. In plus, proiectul initiat de Funar interzicea emisiunile  in limba maghiara la radio si televiziune si propunea amendarea celor care arboreaza steagul rosu-alb-verde cu 10.000 pana la 20.000 de lei pentru fiecare steag. Proiectul a primit avize negative din partea comisiilor de specialitate, dar a ajuns in plenul Camerei Deputatilor, unde a fost respins cu 231 voturi, 24 pentru si 3 abtineri. Printre cei care au votat pentru se numara si Victor Ponta, care ne-a spus ulterior ca ar fi fost  o greseala: "Se pare ca am apasat pe alt buton. Am ras impreuna cu colegii mei de legea respectiva. Am votat impotriva ei la Comisia juridica. Am comentat atunci ca numai domnul Funar ar fi in stare sa propuna o asemenea lege".

In urma cu doua saptamani, Gheorghe Funar declara ca UDMR, impreuna cu "celelalte organizatii teroriste", Consiliul National Secuiesc, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si Partidul Civic Maghiar, vor declara autonomia Republicii Independente Secuiesti. "Vor avea presedinte, parlament, guvern, armata si politie proprie, iar limba maghiara va fi limba oficiala", decreta apocaliptic Funar. Mai mult, secretarul general al PRM a sutinut ca in cele trei judete din secuime a fost adus armament, fapt ce l-a determinat pe un comentator sa traga semnalele "cuvenite" de alarma, avand in vedere instabila "geografie politica a Romaniei".
» Manifestari Organizarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni va fi facuta in acest an in Sf. Gheorghe, Covasna, prin colaborarea dintre UDMR si PCM din Scaunul Sfantu Gheorghe. "Anul acesta nu vrem sa fie politica", a declarat Toth Birtan Csaba, presedintele UDMR Sfantu Gheorghe. In acelasi timp, Primaria Cluj-Napoca a autorizat un miting al Filialei Noua Dreapta Cluj. Depunerea de coroane va avea loc in Piata Mihai Viteazu, la jumatate de kilometru de biserica in care are loc slujba comunitatii maghiare.

Cele mai citite

Bazin de înot într-o comună cu doar 1.500 de suflete de unde tinerii au plecat

Un bazin de înot, în valoare de 9 milioane de lei, a fost construit într-o comună cu puțin peste 1.500 de locuitori, în condițiile...

Biletele pentru meciul Cipru – România, epuizate în timp record!

Suporterii tricolorilor au achiziționat rapid toate biletele disponibile pentru meciul din Liga Națiunilor. Meciul dintre Cipru și România, programat pe 12 octombrie 2024, în cadrul...

Sectoarele economice cu cele mai mari și cele mai mici salarii medii nete. Unde se câștigă cel mai bine

Sectorul energetic, IT-ul, transporturile aeriene și telecomunicațiile oferă cele mai mari salarii în România, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică. În luna...
Ultima oră
Pe aceeași temă