– Clericii vor avea nevoie
de aprobarea episcopilor inainte de a intra in cursa electorala
Sinodul mitropoliei ortodoxe a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a stabilit conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca preotii ce vor sa candideze la alegerile locale din acest an. Inaltii ierarhi ardeleni recomanda, mai intai, ca acestia sa se abtina de la candidaturi, desi preotii au primit posibilitatea de a intra in cursa electorala in calitate de candidati independenti din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Preotii care insista, totusi, sa candideze, vor trebui sa depuna o cerere scrisa, precum si o declaratie atestata de protopop si de inspectorul eparhial, care sa arate ca preotul-candidat este la zi cu obligatiile pastorale. Apoi, cererea trebuie aprobata de episcopul locului, cu avizul conducerii Consiliului Eparhial.
Sinodul mitropoliei clujene a mai stabilit ca preotii-candidati isi pot face campanie electorala doar daca suporta ei cheltuielile, fara spijinul direct sau indirect al vreunui partid politic. Sinodul mitropoliei din Cluj a interzis preotilor sa foloseasca spatiul liturgic sau sa ceara implicarea in campanie a membrilor consiliului parohial. Mai mult, daca preotul este ales in consiliul local ori in cel judetean, el trebuie sa prezinte episcopului un raport, dupa fiecare sedinta a forului din care face parte. In raportul cu pricina, clericul trebuie sa isi prezinte pozitiile adoptate in calitate de consilier. Daca episcopul ajunge la concluzia ca prezenta preotului intr-un astfel de for este neproductiva sau daunatoare, el poate retrage aprobarea data preotului, care, daca doreste sa ramana cleric, trebuie sa demisioneze din calitatea de consilier. "Daca preotul-candidat nu a obtinut voturile necesare intrarii intr-un astfel de consiliu, aceasta se considera un vot de blam din partea societatii, care ii ofera un bun prilej de reflectie pentru viitor", se arata in scrisoarea-criculara trimisa de sinodul mitropoliei din Cluj. Ierarhii ardeleni mai spun ca "Biserica Ortodoxa Romana participa activ la viata si prosperitatea cetatii, in acord cu invatatura, traditia si morala crestina".
ATITUDINE
Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, a fost initiatorul retragerii preotilor din politica, in anul 2004. si asta dupa ce, anterior, chiar inaltul ierarh promova o implicare mai accentuata a Bisericii in viata politica. Acum, el crede ca preotii ar trebui sa isi vada de amvon, iar politicienii de administratia locala. Cu toate acestea, noul patriarh, Preafericitul Daniel, a deschis portita pentru reintrarea preotilor in viata politica.