8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Masti italiene" la Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud

„Masti italiene” la Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud

» "Masti si rituri ale carnavalelor", a fost inaugurata la Muzeul Judetean
» Aceasta expozitie este o marturie
a prieteniei italo-romane


Expozitia reprezinta
unul din evenimentele de anvergura europeana, itinerata prin mai multe tari. Mastile, extrem de expresive si colorate, vor sta pe simeze pana la sfirsitul lunii martie.
Personajele expozitiei sunt caracteristice zonei dolomitice orientale, cuprinsa intre provincia venetiana Belluno si provincia Trento. Carnavalul din Doloraiti este cea mai importanta manifestare locala. Ea se concretizeaza in cortegii de oameni mascati, care, la finalul vizitelor din casa in casa, culmineaza cu o mare petrecere dansanta.
Aproape toate personajele mascate sunt personaje: "frumosii" si "uratii". Cele mai importante tipuri sunt asa-numitele masti-ghid, care le preced pe toate celelalte si sunt incluse in marea categorie a arlechinilor, pe care cultura medievala ii consemneaza ca inviati, renascuti – mortii care se intorc la cumpana dintre anotimpuri, ca purtatori ai fertilitatii, innoirii si renasterii.
Mastile ghid care manjesc publicul cu cenusa sau funingine, intr-un joc amuzant, constituie, alaturi de diavolii negri si alte masti "urate" prezentele marginale, dar nu lipsite de importanta ale cortegiului carnavalesc.
Ele sunt spirite ctonice care, in toate carnavalurile sugereaza lumea subterana.
Din punct de vedere sociologic, personajele cele mai importante ale cortegiului erau, in trecut, "recrutii" sau tinerii, carora li se recunostea intrarea in lumea adultilor. Puterea noilor conditii este bine reprezentata de masca "Gnaga" sau "Cascrit te centon", batrana ce poarta un tanar in spinare. Exista multe alte analogii, atat formale cat si simbolice, intre personajele carnavalului dolomit si mastile romanesti, de la decoratiuni pana la contradictia dintre "frumosi" si "urati".
Alte asemanari importante sunt cele legate de "omul salbatic" care are corespondentul in Sangeorzul din Transilvania.
Printre mastile populare italienesti ce pot fi admirate pe simezele Muzeului bistritean figureaza si capra, cerbul, ursul, calul etc.
"Mastile italiene" vor fi expuse si la Cluj spre sfarsitul acestui an. La vernisaj va participa si viceconsulul onorific al Italiei la Cluj, Radu Paslaru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă