20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPatriciu si Tiriac, pe lista miliardarilor Forbes

Patriciu si Tiriac, pe lista miliardarilor Forbes

Numai doi romani, Dinu Patriciu si Ion Tiriac, se regasesc in topul miliardarilor lumii realizat de revista Forbes, primul – pe pozitia 462, cu o avere estimata la 2,5 miliarde dolari, al doilea – pe pozitia 962, cu 1,2 miliarde.

Estimarile Forbes difera substantial de cele ale revistei Capital, care il "credita" pe Patriciu, in Top 300 al celor mai bogati oameni din Romania, cu 3,1-3,3 miliarde, iar pe Tiriac cu 2,2-2,4 miliarde dolari. Interesant este ca nici unul din ceilalti miliardari din Top 300 – Gigi Becali (2,8-3 mld.), Sorin Ovidiu Vantu (2,1-2,3 mld.), fratii Micula, Iosif Constantin Dragan, Ion Niculae, familia Paunescu – nu apare in lista Forbes, care se opreste la averi de un miliard de dolari. Pentru comparatie, averea lui Donald Trump este estimata la 3 miliarde de dolari.
Patriciu, a carui ascensiune se datoreaza vanzarii actiunilor pe care le detinea la Rompetrol catre compania energetica de stat din Kazahstan, KazMunayGaz, imparte  locul 462 cu alti 40 de miliardari, dintre care, de departe, cea mai faimoasa este vedeta de televiziune Oprah Winfrey.

Warren Buffett l-a depasit pe Bill Gates
Warren Buffett, proprietarul companiei de investitii Berkshire Hathaway, a devenit cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata la 62 miliarde de dolari, devansandu-l astfel pe cofondatorul Microsoft, Bill Gates, care a dominat clasamentul Forbes in ultimii 13 ani. Averea lui Buffett a crescut, in decurs de un an, cu zece miliarde de dolari. Bill Gates a cazut pe pozitia a treia a clasamentului, cu o avere de 58 miliarde de dolari, in crestere cu doua miliarde de dolari fata de martie anul trecut, fiind devansat si de omul de afaceri mexican Carlos Slim Helu, care are o avere estimata la 60 miliarde de dolari, cu 11 miliarde mai mult decat in martie 2007. Potrivit Forbes, Gates ar fi fost la fel de bogat sau chiar mai bogat decat Buffett daca Microsoft nu ar fi lansat oferta de preluare a Yahoo! la inceputul lunii februarie.

Moscova, orasul miliardarilor
Moscova are in prezent 74 de miliardari, cu o avere medie de 5,9 miliarde dolari, ceea ce plaseaza capitala Rusiei in fata New Yorkului, care are 71 de miliardari, a Londrei – 36 de miliardari, a Istanbulului – 34 de miliardari si Hong-Kongului – 30 de miliardari.

In topul tarilor, Rusia este depasita doar de SUA in ceea ce priveste numarul superbogatilor. Rusia, cu 87 de miliardari, este a doua tara din lume dupa SUA, cu 469 de miliardari (42% din numarul global), in fata Germaniei, cu 59 de miliardari, care a detinut pozitia secunda timp de sase ani consecutivi. Cel mai bogat om din Rusia este Oleg Deripaska, cu o avere de 28 miliarde dolari, care il plaseaza pe locul 9 la nivel mondial, urmat de Roman Abramovici, cu o avere de 23,5 miliarde dolari, care il plaseaza pe locul 15. Cea mai bogata femeie din Rusia este Elena Baturina, sotia primarului Moscovei, Iuri Lujkov, cu o avere de 4,2 miliarde dolari.

Cele mai citite

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă