12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMiting-sueta de solidaritate cu Kosovo

Miting-sueta de solidaritate cu Kosovo

» Membrii Consiliului National Secuiesc (CNS) si ai Uniunii Civice Maghiare (UCM) nu renunta la ideea autonomiei teritoriale pentru Tinutul Secuiesc. Ieri dupa-amiaza, la Sfantu Gheorghe, aproximativ 150 de radicali maghiari au iesit in strada si au organizat un miting de solidaritate cu locuitorii din Kosovo si au cerut din nou autonomie teritoriala.

"Nu vrem independenta. Vrem autonomie teritoriala cu presedinte, parlament propriu si buget separat. Este cu totul altceva. Timp de 20 de ani am incercat pe cai legale si nu am reusit. Cred ca am avut destula toleranta si sper ca si poporul roman va avea aceeasi toleranta fata de solicitarile noastre. Nu se compara situatia de aici cu cea din Kosovo. Vrem autodeterminarea populatiei maghiare", a spus Benedek Barna, presedintele Consiliului Secuiesc Sfantu Gheorghe.
Vicepresedintele CNS, Kovacs Istvan, a spus si el ca autonomia nu este impotriva romanilor, ci pentru pastrarea identitatii populatiei maghiare. "Vrem sa se asculte si parerea noastra. Nu vrem modificarea granitelor Romaniei.
Autonomia ceruta de noi este o cale total diferita fata de Kosovo", a afirmat Kovacs Istvan. Majoritatea participantilor la miting au aprins lumanari si torte in sen de solidaritate cu locuitorii din Kosovo dar si pentru a atrage atentia asupra propriilor solicitari. Presedintele UCM Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a citit un manifest in limba maghiara, intrerupt cu aplauze de participanti. "Autodeterminare intre granitele Romaniei. Aceasta este dorinta noastra", a spus Gazda Zoltan. Mitingul s-a desfasurat fara incidente, participantii fiind atent si discret supravegheati de jandarmi, politisti si angajati SRI.

Alexandru Radu
Alexandru Raduhttp://alexandru-radu
Alexandru Radu, profesor de sisteme electorale la SNSPA
Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă