Editura Sigma a publicat o antologie in care 26 de comentatori discuta despre cum ar trebui construit brandul Romania. Elena Vladareanu
Eterna si fascinanta Romanie". "Romania, mereu surprinzatoare". "Romania fabulospirit". Trei incercari de branduire a Romaniei. Trei incercari costisitoare si esuate. Prima dintre ele, ale carei costuri s-au ridicat la 6 milioane de dolari (bani publici), a esuat intr-un scandal tipic romanesc, cu deturnari de fonduri si cu ilustrarea Romaniei printr-un album propagandistic. A doua dintre ele, intreprinsa intre 2003 si 2004 de Ministerul Turismului, a fost gandita ca un program de promovare a imaginii turistice a Romaniei. S-a dezvoltat, ajutata de un buget de 1,7 milioane de dolari. A treia dintre ele, cea mai recenta, dar si cea mai contestata dintre ele, atat de publicitari, jurnalisti, cat si de nespecialisti, a fost gandita de Ministerul Afacerilor Externe. MAE aprecia ca bugetul acestei campanii se situeaza undeva intre 3 si 5 milioane de euro. Bani multi, impact minim. Care dintre cele trei lozinci caracterizeaza Romania reala?
"In fond, care este imaginea Romaniei pe care vrem sa o promovam? A cui e imaginea Romaniei cu care vrem sa convingem un strain sa investeasca la noi?", se intreaba Mihai Ghyka. Mihai Ghyka este director general Interbrew si pare ca stie ce vorbeste cand vine vorba despre "brandul de tara", o notiune cu care oficialii romani s-au tot jucat in ultimii ani, dar mai mult pentru a lua ochii si a manui bani multi decat pentru ca stiau exact ce au de facut.
Wally Olins, la care se refera toata lumea ca fiind cel mai bun si cel mai cunoscut creator de branduri de tara si care a vizitat de mai multe ori Romania, a atras atentia intr-una din ultimele sale vizite asupra procesului de construire a unui brand de tara, proces care poate dura si zece ani. La noi, lucrurile s-au petrecut rapid, mult prea rapid. Potrivit lui Olins, exista o prapastie care se casca intre realitatea din Romania si perceptia pe care strainii o au fata de realitatea din Romania: "Perceptiile sunt mult mai scazute decat realitatea. Realitatea este mai buna si se imbunatateste cu fiecare zi, dar perceptiile sunt proaste si nu se imbunatatesc deloc", spune Olins.
Pentru cei care vor sa-si reimprospateze memoria, pentru cei care sunt interesati de cum s-ar putea construi brandul de tara Romania, Editura Sigma a lansat ieri o antologie – "Branding de tara Romania" – ai carei coordonatori, Natalia Cimpoca, Emilian M. Dobrescu, Vladimir Alexandru Chira, Lucian Trasa, au pus laolalta mai multe texte, semnate de specialisti in publicitate, dar si de studenti. Ceea ce la inceput nu a fost decat o simpla tema de seminar pentru studentii din anul al II-lea ai Facultatii de Sociologie-Psihologie a Universitatii "Spiru Haret" din Bucuresti a devenit o adevarata dezbatere asupra acestui concept-minune, trecand prin definitii si etimologii, pana la statistici recente.
Mihaela Oana Baltateanu aduce in articolul ei cateva date luate de pe site-ul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Este vorba despre niste studii facute intre 2002 si 2006, in diferite tari europene, pe esantioane de peste 1000 de persoane. Potrivit datelor citate, Romania nu este foarte prezenta ca destinatie turistica in mintea austriecilor; in Germania, se situeaza pe locul 27 in topul destinatiilor de vacanta, pe locul 18 in Italia, in timp ce 91% din finlandezi nu au vizitat nici macar o data Romania, 1% au facut-o in interes de afaceri, doar 8% din finlandezi ajungand aici pentru a-si petrece vacanta. si mai rau stau lucrurile in Marea Britanie, unde doar 1,6% din totalul populatiei a calatorit in Romania.
Strainii au prea putine informatii despre Romania
In cazul in care va mai indoiati de utilitatea unui brand de tara pentru Romania, din acelasi articol al Mihaelei Oana Baltateanu: intrebati fiind asupra principalului punct slab al Romaniei ca destinatie de calatorie, cei mai multi dintre finlandezii respondenti au indicat urmatoarele: "prea putine informatii/reclama insuficienta".
In incheiere, ceva la care merita sa ne gandim ceva mai mult: "Prima conditie a brandingului de natiune este sa devenim noi insine convinsi ca merita sa traim in Romania. Sa redevenim mandri ca suntem romani." (Mihai Ghyka).
La altii
» Marea Britanie: "Cool Britania"
» Noua Zeelanda: "100% Pure New Zeeland" ("Noua Zeelanda, 100% naturala")
» Spania: "Everything under the sun" ("Totul sub soare")
» Slovenia: "Slovenia invigorates you" (Slovenia te invigoreaza) & "I feel Slovenia" (Simt Slovenia)
» Norvegia: "Doctor recommends…" ("Doctorul recomanda"…)… o doza de Norvegia
Din articolul semnat de Mihaela Oana Baltateanu