Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a declarat că instituția Comisiei Europene „va reduce semnificativ numărul de clădiri în următorii 10 ani” la doar 25 de clădiri funcționale în capitala UE. Hahn a spus că această „politică de reconstrucție pe termen lung, până în 2030” încearcă să facă instituția Comisiei Europene „mai ecologică”, prin reducerea emisiilor aferente spațiilor de lucrur, și „mai digitală”, menținând acasă, în condiții de telemuncă, o parte consistentă a personalului angajat, ca o practică standard, și după încheierea pandemiei coronavirusului.
Decizia marchează o schimbare remarcabilă de paradigmă funcțională pentru o instituție care reprezintă, în mod colectiv, a doua mare economie globală, semnalând, în același timp, nivelul la care pandemia a remodelat condițiile de muncă. De asemenea, proiectul ilustrează integrarea tot mai consistentă a obiectivelor de prezervare climatică în deciziile manageriale ale celor mai puternice instituții ale lumii.
„La fel ca toate instituțiile publice și private, acum avem în vedere la cel mai util echilibru dintre birou și munca la domiciliu, pe termen lung. Este noul nostru normativ”, a spus Hahn. „Am făcut sondaje și mai mult de 90 la sută din personalul nostru este foarte favorabil ideii de a avea două – trei zile pe săptămână de telemuncă”, a adăugat comisarul european pentru buget și administrație, subliniind faptul că „suprafețele de birouri vor fi adaptate la utilizarea generalizată în condiții de telelumuncă”, cu detalii ce vor fi finalizate în urma discuțiilor cu sindicatele.
Bruxelles este considerat ca fiind capitala de facto a Uniunii Europene datorită numărului important de instituții ale Uniunii ce își desfășoară activitatea aici, cu toate că UE nu a declarat nicio capitală oficială. În Bruxelles se află sediile Comisiei Europene și cel al Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, trei sferturi din afacerile Parlamentului European se desfășoară la Bruxelles în zona Espace Léopold. Bruxelles-ul a început să găzduiască instituțiile europene în 1957, odată cu înființarea Comunității Economice Europene și a Euratom. În 1965 Bruxelles a obținut găzduirea permanentă a Comisiei și Consiliului iar în anii următori Parlamentul și-a crescut prezența aici, cu toate că prin tratate era obligat să își mențină și sediul din Strasbourg. Între 2002 și 2004, Consiliul European și-a fixat sediul în Bruxelles. Actualmente prezența instituțiilor a crescut de o factură semnificativă, doar Comisia ocupând peste 865.000 metri pătrați de birouri în Cartierul European din estul orașului. Cum Cartierul de Nord este considerat unul dintre cele mai mari eșecuri din Bruxelles în ceea ce privește planificarea urbană, o zonă rezidențială plină de viață fiind demolată în anii 70 pentru a crea un cartier de afaceri cu clădiri înalte, ce dau un aspect de goliciune generală zonei, actualul guvern al regiunii Bruxelles ar putea solicita, în perspectiva creșterii atractivității Cartierului Nordic, relocarea în zonă a unor spații funcționale ale Cartierului European.
Întrebat despre planurile de a muta unele birouri ale Comisiei în Cartierul de Nord, Hahn a spus: „Suntem gata să contribuim la dezvoltarea unei noi zone în oraș”, dar a adăugat că nu ar putea fi „mai precis”, deoarece acest lucru ar putea afecta nedorit piața imobiliară. „Dacă ar fi să spun că mergem acolo sau acolo, lucrul ăsta ar avea imediat un impact asupra prețurilor și acest lucru trebuie evitat în interesul contribuabililor europeni” a declarat comisarul european pentru buget și administrație.
El a adăugat, totuși, că tot Cartierul European va fi și în viitor centrul operațiunilor Comisiei Europene.