20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInformatii gratuite despre banii de pensie

Informatii gratuite despre banii de pensie

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obligatia sa le transmita contributorilor informatii cu privire la activul personal si situatia fondului, potrivit unei norme aprobate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). "Obligatia de a transmite gratuit, in scris, aceste informatii ii revine administratorului, o data la un an, sau participantii pot obtine informatiile legate de fond, la cerere, tot gratuit", a precizat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Noile prevederi reglementeaza obligatiile de raportare si transmitere de informatii ale administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, ale depozitarilor activelor fondurilor de pensii administrate privat, precum si ale agentilor de marketing persoane juridice, care desfasoara activitatea de marketing al fondurilor de pensii administrate privat, denumite entitati raportoare.
Pentru activitatea proprie si pentru fondul de pensii administrat privat, entitatile raportoare au obligatia de a transmite raportari contabile, al caror continut este intocmit in conformitate cu legislatia aplicabila si cu normele CSSPP.
Entitatile raportoare, dupa caz, vor fi responsabile pentru prejudiciile create prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor de raportare si transparenta.

Atat administratorii, cat si depozitarii fondurilor de pensii administrate privat vor transmite zilnic CSSPP informatii despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond. "Cei care nu vor transmite aceste informatii catre CSSPP risca sanctiuni coform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", a declarat Oancea. Saptamanal, administratorii transmit CSSPP informatii despre participantii la fondurile de pensii administrate privat.

Cele mai citite

Forțele israeliene emit un avertisment pentru sudul Libanului în contextul confruntărilor cu Hezbollah

Forțele israeliene au emis un avertisment adresat locuitorilor din sudul Libanului, în contextul intensificării confruntărilor armate din zonă, potrivit declarațiilor unui purtător de cuvânt,...

Premierul calmează temerile: România nu va intra în criză, avem depozite la BNR

Marcel Ciolacu afirmă că este în legătură permanentă cu guvernatorul BNR și analizează indicatorii economici Întrebat dacă există riscul unor turbulențe economice în viitor, premierul...

Mark Rutte, noul lider NATO, promite sprijin pentru Ucraina: Nu mă tem de rezultatul alegerilor din SUA

Rutte a declarat că ar putea colabora cu oricare dintre candidații la Casa Albă Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat marți sprijinul ferm...
Ultima oră
Pe aceeași temă