1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialSenatul sesizeaza CCR in cazul ministrilor-parlamentari cercetati penal

Senatul sesizeaza CCR in cazul ministrilor-parlamentari cercetati penal

Senatorii au decis sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) in cazul ministrilor parlamentari anchetati.

CCR este solicitata sa se pronunte in conflictul de natura constitutionala dintre Presedintie, Parchetul ICCJ si MJ pe de o parte si Parlament pe de alta, in privinta cererii de urmarire penala a ministrilor care sunt si parlamentari, Legislativul sustinand ca e necesar si avizul sau.

Cei patru ministri-parlamentari cercetati sunt Paul Pacuraru, Codrut Seres, Adrian Nastase si Miron Mitrea.

 

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca Biroul Permanent al acestei Camere a fost sesizat de o scrisoare care remarca un posibil conflict de natura constitutionala in privinta urmaririi penale a ministrilor parlamentari.

Scrisoarea este semnata de liderului senatorilor PNL, Puiu Hasotti, si de chestorul Senatului, reprezentantul PSD Ioan Chelaru, si arata ca, potrivit articolului 109 alineat (2) din Constitutie, numai presedintele Romaniei, Camera Deputatilor si Senatul au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului.

"In contradictie cu aceste prevederi constitutionale, precum si cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, procurorul general al Romaniei si procurorul sef al DNA au decis ca sunt legal investiti exclusiv prin cererile formulate de presedintele Romaniei, indiferent daca ei sunt si parlamentari, nemafiind necesara si hotararea Camerei din care fac parte", se arata in scrisoarea celor doi senatori.

Ei mai arata ca "ignorarea de catre Ministerul Justitiei si Ministerul Public, precum si de catre presedintele Romaniei a deciziei celor doua Camere ale Parlamentului de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului care sunt si parlamentari constituie, in opinia noastra, un conflict de natura constitutionala, in sensul articolului 146 (e), intre institutiile mentionate si Parlament".

Astfel, potrivit lui Chelaru, Biroul Permanent a apreciat ca ar putea exista un conflict de natura constitutionala intre Presedintie, Parchetul ICCJ si MJ, pe de o parte, si Parlament pe de alta, in sensul articolului 146 (e) din Constitutie si, avand in vedere existenta unui asemenea potential conflict, a decis sa solicite Comisiei juridice motivarea unui demers pe care presedintele Senatului sa il faca la Curtea Constitutionala.

Presedintele Senatului va sesiza Curtea in termen de cel mult 10 zile.

"Noi apreciem ca exista un asemenea conflict, dar Curtea Constitutionala va decide", a mai spus Chelaru.

Cele mai citite

Van Basten critică transferul lui Devyne Rensch la AS Roma! „Nu are nicio abilitate fotbalistică”

Marco Van Basten, triplul câștigător al Balonului de Aur, a lansat un atac la adresa fundașului Devyne Rensch (21 de ani), aflat în vizorul...

Producția auto din România atinge un record istoric în 2024: Peste 560.000 de mașini fabricate

România a înregistrat un record în producția auto, cu peste 560.000 de vehicule fabricate în 2024, marcând o creștere de 10% față de anul...

Cele mai populare arome pentru difuzoarele de parfum

Aromele ambientale nu sunt doar un moft, ci o necesitate, deoarece ele pot transforma orice spațiu, fie că este vorba de locuința ta,...
Ultima oră
Pe aceeași temă