11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportIncepe sesiunea electorala

Incepe sesiunea electorala

» Parlamentul intra astazi in sesiunea electorala de primavara, in cursul careia se vor desfasura alegerile locale, cu o multime de restante legislative, dar si o gramada de situatii juridice si constitutionale de rezolvat.

» Conflictele politice si interesele generate de acestea au dus la blocarea activitatii unor institutii (CNSAS) si chiar la obstructionarea actului de justitie (cazul celor patru ministri parlamentari ce se ascund in spatele avizului legislativ).

Senatorii si deputatii vor trebui, in primul rand, sa repuna pe picioare Consiliul National pentru Studirea Arhivelor Securitatii dupa ce institutia si-a incetat activitatea ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale. Guvernul ar putea decide emiterea unei ordonante de urgenta in acest sens, dar in Parlament este nevoie de majoritate parlamentara pentru adoptarea sa. Acest lucru, in conditiile in care sunt partide ca PRM, PC si o parte a PSD, ale caror opinii radicale merg pana la desfiintarea acestei institutii de deconspirare a fostei Securitati. In acest context, premierul Tariceanu a declarat sambata ca PNL are responsabilitatea majora de a asigura continuitatea accesului la propriul dosar si a deconspirarii fostei Securitatii. Totodata, PD-L a cerut la acest sfarsit de saptamana Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta care sa permita continuarea activitatii CNSAS.  A luat atitudine si Regele Mihai l, care a declarat ca decizia CC "este un act impotriva viitorului romanesc".

In al doilea rand, legiuitorii sunt obligati chiar de Uniunea Europeana sa deblocheze urmarirea penala impotriva marilor corupti, fiind vizati o serie de ministri, senatori si deputati ce se ascund in spatele avizului parlamentar. Astfel, comisiile juridice ale celor doua Camere trebuie sa transeze cazul senatorilor Paul Pacuraru (care este si ministru al Muncii si Solidaritatii Sociale) si Codrut seres, precum si al deputatilor Adrian Nastase si Miron Mitrea, pentru care DNA a cerut inceperea urmaririi penale pentru fapte de mare coruptie. Presedintele Traian Basescu si-a dat avizul pentru intocmirea dosarului de cercetare penala pentru opt fosti sau actuali ministri.  Patru dintre ei, fiind si parlamentari, au revendicat calitatea de "ales", solicitand un acord al celor doua Camere pentru inceperea urmaririi penale in cazul lor, sustinand ca nu este de ajuns doar avizul presedintelui tarii. Dupa cum merg treburile, este evidenta incercarea de reinventare a imunitatii parlamentare. Potrivit Constitutiei imunitatea parlamentara se limiteaza doar la declaratiile politice, iar in caz de incepere a urmaririi penale se poate aplica legea raspunderii ministeriale atunci cand este cazul unor ministri senatori ori deputati. De asemenea, parlamentarii au de lucru si in cazul votului uninominal. Legea Guvernului, pentru care Executivul si-a asumat raspunderea, privind votul mixt a fost declarata neconstitutionala. Juristii parlamentari din cele doua Camere trebuie sa elimine elementele de neconstitutionalitate din lege. PD-L nu este de acord cu aceasta varianta de vot uninominal, introducand in Parlament un alt proiect de lege vizand votul uninominal majoritar in doua tururi. De aici vor aparea noi dispute politice, care ar putea bloca votul uninominal, iar alegerile sa fie organizate tot pe baza listelor de partid.
Un alt scandal care ar putea ajunge in Parlament este cel legat de propunerea de catre PNL a Noricai Nicolai la functia de ministru al Justitiei. Cazul este acum la Curtea Constitutionala dar, in ultima instanta, premierul ar putea sa ceara acordul Legislativului pentru desemnarea Noricai in functia de ministru, fortandu-l pe aceasta cale pe Traian Basescu sa accepte nominalizarea PNL.  
Alt subiect de actualitate cu efecte sociale, care trebuie transat rapid in Parlament, il constituie taxa de prima inmatriculare. Ordonanta de urgenta a Guvernului privind transformarea taxei de prima inmatriculare in taxa de mediu urmeaza sa ajunga in cele doua Camere si va provoca noi conflicte politice. Deja PD-L a intocmit textul motiunii simple, "Anulati taxa de prima inmatriculare". Pe de alta parte, PSD si-a anuntat intentia de a intocmi o motiune simpla pe tema situatiei economice slabe generate de cresterea inflatiei, devalorizarea leului, care duce la cresterea masiva a preturilor.
Toate problemele juridice si legislative care trebuie sa-si gaseasca o rezolvare in Parlament vor sta sub semnul campaniei electorale pentru alegerile locale.

» ANI, pe cale de disparitie
Decizia Curtii Constitutionale reprezinta un precedent periculos si ar putea duce la desfiintarea unor institutii, cum ar fi ANI, CNA, CNCD si CNVM, recunoaste deputatul Sergiu Andon, cel care a atacat legea CNSAS la CCR. Andon sustine ca este pe cale de disparitie si Agentia Nationala de Integritate, o institutie ceruta in mod expres de Uniunea Europeana. "Am avut o discutie de genul acesta cu Macovei cand s-a promovat legea ANI si dansa era senina pe aspectul asta. Eu nu am vrut sa ma transform in dusmanul legii ANI, dar este vulnerabila. N-o sa ridic eu exceptia asta, dar s-ar putea s-o ridice altii", declara Andon.

» 25 mai, data alegerilor locale
Data alegerilor locale ar putea fi 25 mai, iar 8 iunie – turul doi. Aceasta data a fost confirmata la sfarsitul acestei saptamani de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Acesta a declarat ca data alegerilor locale sustinuta de Guvern coincide cu cea exprimata de PD-L. "Noi inclinam spre o data cum ar fi 25 mai, care nici sa nu prelungeasca peste termen mandatul alesilor locali si nici sa nu se suprapuna peste Campionatul European", a spus Orban. UDMR este de acord cu data de 25 mai, iar turul doi pe 8 iunie, a afirmat vicepresedintele Uniunii, Laszlo Borbely. La randul sau, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a declarat ca formatiunea sa este de acord, agreata si de PC.

Cele mai citite

Pamela Anderson, probleme cu Tommy Lee. Comunicarea dintre ei s-a deteriorat

Pamela Anderson a dezvăluit recent că relația ei cu fostul soț, Tommy Lee, nu este în cel mai bun punct, recunoscând că trec printr-o...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...

Poliţia ucraineană efectuează percheziţii în masă pentru oprirea bărbaţilor de a trece ilegal frontiera

Poliţia ucraineană a anunţat vineri că desfăşoară o serie de "peste 600 de percheziţii simultane" în cadrul unei "operaţiuni speciale" menite să combată trecerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă