4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDebitorii intra pe cod galben

Debitorii intra pe cod galben

» Imprumutul in dolari pare o solutie mai avantajoasa daca este luata in considerare pe termen scurt.

» Cresterea cursului de schimb nu e singura veste proasta, se pregateste majorarea dobanzilor si pentru creditele in euro.

Criza de lichiditate la nivel
global este aratata cu degetul de investitorii la bursa. Aversiunea la risc ce a generat-o este vinovata de mare parte din scaderile pretului actiunilor.
Nu este singurul efect, scumpirea creditelor abia urmeaza. Asta chiar daca presedintele BCE, Trichet, a lasat sa se inteleaga ca nu va urma exemplul SUA majorand dobanzile.

Bancile romanesti se vor confrunta insa cu refuzuri politicoase atunci cand vor dori noi linii de finantare de afara, bancile-mama avand, la randul lor probleme (vezi Societe-Generale). Iar in conditiile in care banii sunt scumpi la vedere, creditele se scumpesc in mod firesc. Asta inseamna marje mai mari impuse debitorilor. Cu alte cuvinte, daca veti dori un credit de nevoi personale in euro, banca s-ar putea sa afiseze dobanzi mai mari; daca va bate gandul sa va imprumutati pentru o achizitie imobiliara, prima pe care finantatorul o fixeaza peste nivelul unui rate de referinta (Euribor, Libor) ar putea urca la randul sau.

Paradoxal, pe termen scurt, dolarul ofera satisfactii desi economia americana este, dupa unii analisti, deja in recesiune. Pe de-o parte scad dobanzile, pe de alta scade si cursul de schimb USD fata de principalele devize dupa ultima taiere a dobanzii de politica monetara in SUA. Iar reducerile de dobanzi se pare ca vor continua pe tot parcursul anului, spre un nivel de 2,5%.
Nu luati insa imprumuturi in dolari cu o scadenta mai mare de un an, evolutiile ulterioare sunt imprevizibile. In sfarsit, la inceputul lunii februarie vom avea inca o etapa de crestere a dobanzilor si in Romania. De la 8% acum, se poate ajunge la cel putin 8,5%, deci se vor scumpi si imprumuturile in moneda nationala. Una peste alta, criza actuala prin care trec pietele globale reprezinta un moment serios de reflectie pentru cei care se imprumuta pe nerasuflate. S-ar putea ca multi sa traga concluzia ca nu merita sa-ti amanetezi cea mai mare parte a veniturilor viitoare, uneori pe mai mult de o generatie.

scenarii
» evoluTii posibile pentru creditele nou contractate:

» Euro:
cresc dobanzile
pentru "nevoi personale", urca prima impusa peste nivelul indicelui de referinta (Libor, Euribor)  la creditele ipotecare.

» Dolari:
scad dobanzile, scade cursul de schimb pe termen scurt.

» Lei:
cresc dobanzile, iar bancile ar putea inaspri conditiile de creditare.

Cele mai citite

SUA extinde sancțiunile împotriva băncilor rusești, rubla atinge un minim istoric

Trezoreria SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul financiar prin includerea a 118 persoane și entități pe lista restricțiilor. Printre acestea se află...

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a vizitat pe Donald Trump în Florida

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a efectuat o vizită la președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Florida, potrivit surselor...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă