2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSocialMinisterul Educației a decis: Elevii să învețe după manuale vechi

Ministerul Educației a decis: Elevii să învețe după manuale vechi

Elevii din clasele VI – XII vor învăța, pentru cel puțin încă un an școlar, după ediții vechi ale manualelor. Ministerul Educației Naționale (MEN) plătește 10.800.000 de lei pentru retipăriri de manuale.

Elevii din clasele I – V au ediții mai noi de manuale, dar nu vor beneficia, decât într-un mic procent de manuale noi, retipărite. Manualele celor mici sunt pasate

de la o serie la alta, astfel că unii copii pot ajunge să învețe după cărți trecute și prin patru generații, cărți vechi de patru ani.

Conform metodologiei publicate de Ministerul Educației, școlile pot solicita reînoirea stocului de manuale doar în procent de maxim 20%, pentru clasele II – IV, și maxim 15%, pentru clasa a V-a, din numărul de elevi înscriși în unitatea de învățământ. Doar pentru clasa întâi, MEN a aprobat retipărirea stocului întreg de manuale.

Calendarul publicat de Ministerul Educației menționează că manualele noi, retipărite, pentru elevii din clasele VI – XII, ar fi trebuit să ajungă la inspectoratele școlare, pentru a fi distribuite, până la data de 15 aprilie, anul curent.

Totuși, în mai multe județe, nu au ajuns, nici până la această dată, stocurile întregi de manuale comandate de școli.

De exemplu, în județul Constanța, potrivit Inspectoratului Școlar, nu au ajuns încă toate manualele. „Primim manual, dar încă nu au ajuns toate, din câte știu, la depozitul de carte”, ne-a declarat inspectorul școlar general al județului Constanța, Gabriela Zoia Bucovală.

În Olt, au ajuns aproximativ 80% din totalul manualelor comandate, potrivit inspectorului școlar general adjunct, Mariana Gheorghe.

Nici în județele Dolj, Maramureș, Dâmbovița, Argeș, Prahova și în Capitală, școlile nu au primit încă toate manualele retipărite comandate.

 

Editura Didactică și Pedagogică, în aer

 În ceea ce privește proiectul demarat în mandatul fostului ministru al Educației, Liviu Marian Pop, de reorganizare a Editurii Didactice și Pedagogice, a rămas “în aer”. După ce Curtea Constituțională a României a blocat legea prin care editura subordonată Ministerului Educației să devină societate comercială, din regie autonomă, MEN a postat pe site-ul său un proiect în dezbatere publică, încercând să reia procedurile pentru transformare.

Judecătorii CCR au decis, la începutul lunii aprilie, cu majoritate de voturi, că Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică este neconstituţională, motivând că nu poate fi făcută de Legislativ sau Guvern, ci de administraţia publică centrală. „În argumentarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a reţinut că, potrivit jurisprudenţei sale, prin caracterul lor normativ, legile şi ordonanţele Guvernului au aplicabilitate generală şi îşi extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor [Decizia nr.68 din 27 februarie 2017, par.111]. În acest context, Curtea a constatat că înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică” dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară [lege/ ordonanţă de urgenţă]”, transmite Curtea Constituţională, într-un comunicat de presă remis.

Prin urmare, Curtea susţine că reorganizarea unei regii autonome precum Editura Didactică şi Pedagogică poate fi reglementată doar printr-un act normativ emis de administraţia publică centrală, nu de Guvern sau Parlament. „În consecinţă, Curtea a reţinut că înfiinţarea/ reorganizarea activităţii unei regii autonome, precum cea din cauza de faţă, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale. În aceste condiţii, ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege. Prin urmare, Curtea a constatat că legea de aprobare a Ordonan-

ţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 încalcă art.1 alin.(4) art. 16 alin. (1) şi (2), art. 61 alin. (1) şi art. 115 alin. (7) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului”, potrivit sursei citate.

Pe 27 martie, PNL a atacat la Curtea Constituţională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2017 prin care Editura Didactică şi Pedagogică devine societate pe acţiuni şi care instituie monopol pe producţia de manuale şcolare din România.

 

S.A. prin OUG

 La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, Cabinetul Tudose a decis să reorganizeze Regia Autonomă „Editura Didactică şi Pedagogică“ în societate pe acţiuni, cu capital integral de stat, care va avea ca obiect de activitate editarea de manuale şcolare. Transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni s-a făcut prin intermediul unei ordonanţe de Guvern. Pe lângă editarea de manuale, editura va elabora şi materiale grafice necesare procesului de învăţământ. ”Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va realiza manualele şcolare la solicitarea directă a Ministerului Educaţiei Naţionale, pe bază de contract. Complementar, Societatea Editura Didactică şi Pedagogică poate desfăşura şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate”, transmitea Guvernul, într-un comunicat de presă.

Societatea urma să fie condusă de adunarea generală a acţionarilor, constituită din reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, şi de către un consiliu de administraţie format din cinci membri. Reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor şi membrii Consiliului de administraţie ai Societăţii urmau să fie numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Conducerea executivă a Societăţii ar fi fost asigurată de un director general. Patrimoniul regiei autonome va fi preluat de către societatea pe acţiuni, iar personalul va avea acelaşi drepturi salariale ca până acum. 

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă