Comisia Europeana redacteaza la sfarsit de an Raportul privind situatia barierelor impuse de statele membre privind accesul pe piata muncii, dar s-ar putea sa faca modificari favorabile romanilor.
Formula 2 ± 3 ± 2 prevede posibilitatea pentru statele membre de a impune perioade de tranzitie privind liberalizarea pietei muncii pentru cetatenii din noile state membre. Dupa primii doi ani, statele membre trebuie sa justifice eventualele restrictii prin existenta unor dezechilibre clare de pe pietele interne ale muncii.
Toate vechile state membre din UE, in afara de Finlanda si Suedia, au impus masuri tranzitorii, pe doi ani, pentru accesul romanilor pe piata muncii din Uniunea Europei. Germania si Austria si-au anuntat deja intentia de a prelungi aceste restrictii, potrivit EurActiv, pe surse PEE.
Inainte de intocmirea raportului, europarlamentarul roman Monica Iacob Ridzi (PD, PEE-DE) a sustinut, pe 11 decembrie, in cadrul unei interventii in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, necesitatea implicarii Comisiei Europene in problema restrictiilor de pe piata muncii impuse cetatenilor romani.
Aceasta a cerut CE sa includa in Raportul de sfarsit de an cateva prevederi: barierele impuse lucratorilor din noile state membre nu se justifica, intrucat aderarea lor nu a produs dezechilibre pe pietele celorlalte state membre. In al doilea rand, aceste restrictii nu trebuie sa depaseasca primii doi ani prevazuti in legislatia europeana a muncii.