13.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialAcreditare europeana pentru Universitatea Tehnica din Cluj

Acreditare europeana pentru Universitatea Tehnica din Cluj

» UTCN va fi evaluata de Asociatia Universitatilor Europene, de anul viitor

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) este singura institutie de invatamant superior din Romania care a fost acceptata pentru acreditare de catre Asociatia Universitatilor Europene. Acreditarea va incepe anul viitor.
Acest lucru ar insemna recunoasterea internationala a performantelor universitatii clujene.
De asemenea, un certificat eliberat de Asociatia Universitatilor Europene ar insemna un acces mai usor catre programele de finantare a cercetarii stiintifice, inclusiv programele platite de companii private.
Deja, angajatii Universitatii Tehnice fac eforturi pentru a derula mai multe proiecte de cercetare. Anul acesta, universitatea clujeana a incasat 25,5 milioane de lei noi, in conditiile in care in anul 2006, UTCN a incasat doar 19 milioane de lei.
De asemenea, UTCN este partener sau coordonator in 27 de programe de cercetare internationala. Anul trecut, universitatea clujeana a fost implicata in doar 15 astfel de programe. Tot anul trecut, UTCN s-a situat pe locul doi in Romania in clasamentul valorii medii a finantarilor pentru cercetare raportata la fiecare profesor universitar.
In prezent, UTCN beneficiaza, alaturi de fondurile publice, si de finantari private pentru diferite programe de cercetare. Una dintre ele a fost oferita de compania americana Emerson.
Purtatorul de cuvant al UTCN, Catalin Popa, a declarat ca tot mai multe firme straine vor sa incheie contracte cu universitatea clujeana. "In general, firmele vor sa isi imbunatateasca produsele. Problema e ca deja avem atat de multe proiecte, incat ma tem ca vom incepe sa refuzam unele finantari", a spus Catalin Popa.
Fostul director al Centrului de Cercetare al UTCN, profesorul Ovidiu Tataru, spune ca firmele din Occident s-au obisnuit sa plateasca aceleasi sume pentru cercetare ca si in cazul universitatilor din strainatate. "Pur si simplu, este vorba de faptul ca la UTCN exista o cercetare de calitate inalta", a spus Tataru.

Cele mai citite

Tragedie în Brazilia! Nouă membri ai unei echipe de canotaj au murit într-un accident rutier

Nouă membri din cadrul unei echipe de canotaj din Brazilia și-au pierdut viața într-un accident tragic pe autostrada BR-376, în apropiere de Guaratuba. Echipa de...

Atacată și ucisă de un peşte spadă! O influenceriță și-a pierdut viața

Tragedie! Giulia Manfrini, o influenceriță italiană și pasionată de surfing, a murit în urma unui incident nefericit în vestul Indoneziei: un pește spadă a...

VIDEO Femeie mușcată de câine într-o zonă greu accesibilă. Salvamontiștii au intervenit la timp

O femeie din Cavnic, județul Maramureș, care se îndrepta spre cimitir, a fost atacată marți de un câine vagabond. În urma mușcăturii, femeia a început...
Ultima oră
Pe aceeași temă