Partidul Romania Mare (PRM) este in degringolada dupa anuntul demisei liderului Corneliu Vadim Tudor din Parlament, ca urmare a rezultatelor slabe obtinute la euroalegeri. Mai mult, Vadim a cerut retragerea tuturor deputatilor si senatorilor PRM din Camera Deputatilor si din Senat. Dupa numai o zi, au aparut insa voci in interiorul partidului care-i cer lui Vadim sa revina asupra demisiei. Liderii din teritoriu s-au mobilizat si i-au scris Tribunului ca face un gest necugetat. Cel mai probabil, seful PRM va anunta astazi ca s-a razgandit.
In 16 ani de existenta, este pentru prima data cand se produce o criza de asemenea proportii in PRM. Tot pentru prima data, fruntasii partidului infiintat de Vadim Tudor ii contesta acestuia autoritatea.
Neincrederea electoratului in discursul lui Vadim Tudor, uzura politica a PRM si, nu in ultimul rand, aparitia pe scena politica a lui George Becali sunt motivele pentru care al treilea partid de pe scena politica a tarii a intrat in criza, este de parere analistul politic Alexandru Lazescu. "In primul rand, Vadim si-a epuizat resursele, apoi este vorba de uzura politica, iar parte din electoratul sau a migrat spre Becali, care este mai «proaspat» ca tip de discurs." Lazescu mai argumenteaza ca, "o data cu integrarea in UE, nu mai exista ingrijorare sau emotie reala din partea electoratului fata de integritatea nationala. Vadim a avut un discurs foarte personal, bazat mai ales pe atacuri la persoana".
Vicepresedinta PRM, Daniela Buruiana, respinge propunerea demisiei parlamentare in bloc si ii raspunde lui Vadim pe un ton acid. "Actuala conducere a partidului e anchilozata de niste batranei simpatici care nu au puterea de a duce partidul mai departe. Am o datorie fata de cetatenii care m-au votat si nu o sa plec din Parlament." In prima instanta, Buruiana si-a dat demisia din functia de secretar executiv al PRM. Imediat, conducerea formatiunii a decis excluderea deputatei din partid, etichetand-o ca fiind "calul troian al SRI in PRM. Aceasta femeie imposibila este informatoarea SRI inca de pe timpul lui Virgil Magureanu", se arata intr-un comunicat al partidului.
Pe de alta parte, criza din PRM era asteptata, in conditiile in care liderul si-a redus vizibil activitatea politica. "Discursul nationalist nu mai are aceeasi priza ca in anii ’90. S-a produs un fel de erodare, asa incat nimeni nu mai da credit. Mai rezistent este celalalt discurs nationalist, de sorginte maghiara. Dar nu stiu pentru cat timp", spune sociologul Lazar Vlasceanu. Pentru el, potentiala demisie a lui Vadim a fost o actiune neasteptata si este sceptic ca nationalismul mai poate "prinde" intr-o tara tot mai prospera. "Pana acum eram obisnuiti cu o disciplina perfecta in PRM. Nu stiu ce va fi PRM-ul fara Vadim Tudor. Discursul liderului era adresat romanilor marginalizati, saraci, fara voce. Doar ca, in ultimul timp, numarul acestora a scazut foarte mult. Oamenii au dezvoltat strategii de viata prin care sa se ajute singuri… In momentul de fata esti sarac pentru ca nu stii sa te descurci."
Senatorul PRM Gheorghe Funar nu pleaca nici el din Parlament, eventuala demisie a celor aproximativ 50 de deputati ai partidului fiind privita ca o depunere a armelor in lupta cu UDMR. "Plecarea PRM din Parlament ar insemna ca UDMR sa inceapa sa zburde si s-ar ajunge la dezmembrarea teritoriala a tarii."
Liderul deputatilor PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, este singurul dispus sa urmeze indemnul lui Vadim. "Un minim bun-simt nu-mi permite sa comentez deciziile presedintelui meu, pe care-l respect."
Analistii socotesc ca partidul lui Vadim nu are prea mari sanse sa se redreseze inaintea alegerilor generale de anul viitor.