2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportCe au votat politicienii

Ce au votat politicienii

Liderul PLD, Teodor Stolojan, a fost intampinat, duminica, la Colegiul National Cantemir Voda, de vedeta porno Alina Plugaru, care l-a rugat, dupa ce acesta si-a exprimat votul pentru europarlamentare si pentru referendum, sa o primeasca in partid. Intre cei doi a urmat un schimb de replici in fata liceului, Stolojan explicandu-i vedetei ca exista o problema cu profesia pe care aceasta o practica si care nu prea coincide cu statul de membru PLD.

"Dar de ce? Meseria mea este oarecum o profesie demna", i-a replicat Alina Plugaru.

"Mai discutam si vedem. Mai corectam la profesie, mai corectam la altele", i-a spus Stolojan.

Intrebat daca pana la urma o va accepta in partid, Stolojan a precizat ca "PLD are criterii clare". "Daca doamna Plugaru le indeplineste, atunci are aceleasi drepturi ca orice cetatean. Daca nu le indeplineste, nu intra intr-un partid ca PLD. Noi avem criterii clare". a explicat fostul prim-ministru.

Pana sa isi exprime votul, Stolojan, insotit de purtatorul de cuvant al partidului, Raluca Turcan, a intrat initial in sectia 137 de votare, dar nu a fost gasit pe liste, a urcat la etaj, dar nici acolo nu figura si, in final, a votat la sectia 137, dupa ce i s-a gasit numele scris pe una dintre foi.

Theodor Stolojan a declarat ca a votat si pentru euroalegeri si pentru referendum.

"Pe cetateni ii rog sa mearga la vot. Putem sa ne dovedim noua insine ca suntem seriosi, ca pretuim faptul ca suntem cetateni europeni. Nu facem decat sa ne realizam datoria pe care o avem ca cetateni europeni si pentru referendum, sa putem schimba clasa politica din Romania, care deja este o frana in calea progresului Romaniei", a mai spus Stolojan.

 

Liderul Partidului Democrat (PD), Emil Boc, a declarat duminica dimineata, dupa ce a votat la Cluj-Napoca, faptul ca a pus stampila si pe buletinul pentru alegerile europarlamentare si pe cel pentru referendum.

"In privinta referendumului pentru votul uninominal am votat pentru dreptul cetateanului de a-si alege direct parlamentarii, de a-i controla, am votat pentru schimbarea sistemului de vot dupa 17 ani in Romania", a spus Boc.

Seful democratilor a explicat ca modalitatea de alegere a parlamentarilor din prezent este una care ii face pe acestia raspunzatori doar in fata sefilor de partide, nu si a cetatenilor.

"Sper ca pe aceasta cale, in sfarsit, la fel ca toti cetatenii si parlamentarii sa raspunda in fata acelora care ii desemneaza", a spus liderul democrat.

Referitor la faptul ca lideri ai PNL au declarat ca nu au votat pentru referendum, Boc a spus ca aceasta este o forma de exprimare si o forma de respect fata de dreptul cetateanului de a-si alege parlamentarii.

"Reprezinta un punct de vedere cu privire la dreptul cetateanului de a-si alege parlamentarii, de a-i alege in mod direct si de ai tine responsabili fata de ei", a opinat Boc.

De asemenea, presedintele PD si-a exprimat speranta ca referendumul va fi validat de prezenta cetatenilor la vot si a spus ca este foarte important sa se stie si care este proportia dintre voturile pozitive si negative.

"Sper ca vor fi suficienti alegatori, dar oricum va conta in randul celor prezenti proportia intre da si nu si care va da un semnal cu privire la ceea ce doresc romanii", a afirmat Boc.

 

Fostul presedinte Ion Iliescu a votat, duminica, la Liceul 'Jean Monnet' din Capitala numai pentru europarlamentare, considerand ca referendumul privind votul uninominal este un demers inutil.

Presedintele de onoare al PSD nu a dorit sa comenteze pentru ce a votat si nici sa spuna un scor posibil pentru partid, apreciind doar ca prezenta la vot va fi slaba.

"Am spus deja ca mai mult de 30 la suta dintre cetateni nu cred ca se vor prezenta la vot", a spus Ion Iliescu, care s-a interesat, de altfel, in legatura cu prezenta la vot inregistrata la 'Jean Monnet' pana la ora 10,30.

Presedintele executiv al PD, primarul general la Capitalei Adriean Videanu, a votat la Grupul Scolar Industrial 'Timpuri Noi' din sectorul 3, subliniind ca votul uninominal va restructura clasa politica.

"Este un vot istoric pentru oricare om cu drept de vot. Pe de o parte, este prima data cand votam reprezentantii nostri in Parlamentul European. De acum, dincolo de Parlamentul national, PE este cel care garanteaza democratia in toate tarile membre al UE. Pe de alta parte, votul uninominal este cel care da, intr-adevar, sansa poporului sa cenzureze clasa politica. Clasa politica a fost incapabila, timp de 17 ani, sa se restructureze. Acum, poporul, prin vot uninominal, are posibilitatea sa o restructureze dincolo de vointa partidelor politice", a declarat Adriean Videanu.

Potrivit acestuia, adoptarea votului uninominal in varianta propusa de presedintele Traian Basescu depinde de prezenta la vot a electoratului. "Se pare, insa, ca este o zi buna ca oamenii sa se prezinte la vot", a subliniat Videanu.

Edilul general considera ca Parlamentul va trebui sa tina seama de votul electoratului in ceea ce priveste votul uninominal. "Daca vreun parlamentar isi va permite sa neglijeze sau sa nu tina cont de votul poporului, parerea mea este ca el va fi pulverizat. Daca ne permitem sa infirmam rezultatul referendumului, inseamna ca ne permitem oricand sa infirmam si rezultatul votului. Nu cred ca un politician se poate juca cu vointa poporului", a adaugat Videanu, care a venit la vot impreuna cu sotia sa.

 

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca a votat doar pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European.

Olteanu a precizat ca pentru introducerea votului uninominal a votat acum o luna, in Parlament.

"Eu am votat la referendum acum o luna, cand am votat in Parlament Legea votului uninominal. Acum este vremea sa voteze si Traian Basescu", a precizat Bogdan Olteanu.

Presedintele Camerei Deputatilor a votat duminica la Scoala nr. 13, din sectorul 1 al Capitalei.

 

La liceul Dimitrie Cantemir din Capitala a votat premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta a declarat ca a votat "ceea ce crede ca este important pentru Romania, si anume sa trimitem cei mai buni reprezentanti in Parlamentul European care sa ne apere interesele".

In schimb, primul ministru nu si-a exprimat votul si pentru referendumul pe uninominal. "Am propus Parlamentului o lege a votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Parlamentul a aprobat legea, deci in momentul de fata avem o lege a votului uninominal. Mi se pare ca e inutil sa mai votam la referendum", a spus Tariceanu.

Tariceanu a aratat ca si-a indeplinit obligatiile atat ca prim-ministru, pentru organizarea in bune conditii a referendumului, cat si ca om politic, prin promovarea unei legi a votului uninominal.

 

 

Secretarul executiv al PD Elena Udrea a votat, duminica, la Pitesti, explicand, la o intrebare a presei locale, ca a ales sa se imbrace in alb pentru ca albul "inspira incredere", avand in vedere ca ziua scrutinului pentru PE si pentru referendum este una "care poate face mult bine Romaniei".

Elena Udrea a votat la Scoala nr. 5 din Pitesti, dupa ce mai intii a completat un formular prin care declara ca nu a mai votat si la o alta circumscriptie. Imbracata intr-un palton alb, zambitoare, Udrea a votat intai pentru europarlamentare si apoi pentru votul uninominal. Ea a explicat ca a ales sa voteze la Pitesti pentru a sustine organizatia PD Arges si pentru a fi alaturi de Dan Bica, presedintele democratilor argeseni.

"Cred ca stie toata lumea cum am votat. Am votat cu convingerea ca votul meu conteaza si am votat cu responsabilitatea felului in care va arata miine clasa politica si Romania", a spus ea.

Intrebata de ce a ales sa se imbrace in alb, Udrea a precizat: "Am vrut sa fie o imagine pozitiva si sa spunem ca albul inspira incredere. M-am gindit ca toti cei cu care ma intilnesc astazi sa traiasca sentimentul ca e o zi care poate face mult bine Romaniei."

 

 

 

 

Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, a votat, duminica, la Liceul Jean Monnet din Capitala.

Liderul PSD a afirmat, la iesirea din cabina de vot, ca a votat pentru modelul social-european "care a constituit baza modernizarii si prosperitatii Europei".

El preconizeaza "un scor foarte bun pentru PSD la europarlamentare". "O sa vedeti, va fi veselie in Kiseleff", le-a spus Geoana jurnalistilor prezenti.

Mircea Geoana a venit la vot impreuna cu sotia sa Mihaela.
Cei doi au votat si la referendumul privind introducerea votului uninominal, precizand ca voteaza "pentru legea PSD".

Intrebat ce parere are despre faptul ca Adrian Nastase nu a votat si la refendum, Geoana a spus: "Romania este o tara libera".

 

 

Atata timp cat exista o lege intr-o democratie nu mai poti consulta inutil populatia, incercand sa o minti pentru un vot al carui rezultat il stii dinainte, a declarat vicepresedintele PNL Norica Nicolai duminica dimineata la Cluj-Napoca, unde a si votat.

"Parlamentul a adoptat deja un proiect de vot uninominal. Cred ca democratia are nevoie de institutia parlamentului si nu trebuie impartita societatea romaneasca intre stapani si slugi, asa cum se exprima un om politic duminica dimineata", a opinat Norica Nicolai.

Aceasta a mai spus ca pentru ea votul pentru Parlamentul European este unul foarte importat pentru ca este primul vot din istoria europeana a Romaniei. "PNL va trimite acolo o echipa care se va fi a Romaniei inainte de a fi a oricarui partid", a spus Norica Nicolai.

 

 

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela, a votat duminica dimineata in localitatea Sancraiu de Mures.

"Am votat pentru un parlament in care sa fie reprezentate proportional toate culorile, toate comunitatile si toate doctrinele din Romania. Optiunea mea a fost 'nu' pentru votul in doua tururi de scrutin", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a adaugat ca prefera un vot uninominal echilibrat din care sa rezulte reprezentarea proportionala a fortelor politice in legislativ. "Deci proiectul in legatura cu care guvernul si-a asumat raspunderea", a precizat Marko Bela.

In privinta alegerilor pentru Parlamentul European, liderul UDMR a spus ca a votat pentru o reprezentare cat mai buna a Romaniei in Uniunea Europeana, "o reprezentare cat mai buna a unitatii maghiare din Romania" si pentru ideea unitatii si solidaritatii.

 

Vicepresedintele Partidului Social Democrat (PSD) Ioan Rus a votat duminica dimineata la Cluj-Napoca si la europarlamentare si la referendum.

El a declarat ca a votat atat pentru Parlamentul European, cat si pentru introducerea votului uninominal, deoarece ramane convins ca orice varianta de uninominal este mai buna decat niciuna.

"Am votat pentru Parlamentul European fara indoiala cu candidatii nostri. Am votat si pentru referendum, cu toate ca presedintele Basescu a transformat aceasta campanie intr-una de sprijinire a PD-ului. Raman consecvent ideii ca orice varianta de vot uninominal este mai buna decat niciuna", a spus Ioan Rus.

 

Fostul prim-ministru Adrian Nastase a votat, duminica, la Liceul Jean Monnet din Capitala.

Nastase a afirmat, la iesirea din cabina de vot, ca a votat pentru o Romanie europeana in care lucrurile sa mearga din ce in ce mai bine.

"Cred ca aceasta este dorinta tuturor romanilor, iar votul de astazi este important si reprezinta inceputul unei serii de voturi pe care le vom da in calitate de cetateni ai unei tari membra a Uniunii Europene", a subliniat Adrian Nastase.

Fostul premier a precizat ca nu isi va exercita, insa, si dreptul de vot la referendumul privind votul uninominal. "Dezbaterea pe aceasta tema trebuia sa se faca altfel. Cred ca miza era alta, dar nu doresc sa fac politica aici", a mentionat Adrian Nastase.

El a venit la vot impreuna cu sotia sa Dana Nastase.

 

Ministrul Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, a votat, duminica dimineata, la sectia nr. 159 amenajata in incinta Scolii nr. 16 din Capitala.

Orban si-a exercitat doar votul pentru europarlamentare, nu si pe cel pentru uninominal.

"Am votat pentru cea mai buna lista", a afirmat Orban, la iesirea de la urne.

 

 

Secretarul general al Partidului Democrat, senatorul Vasile Blaga, a fost printre primii politicieni care au votat in Bucuresti, la ora 8:00, la sectia 116 din incinta Liceului I. L. Caragiale.

"Sper si eu, la fel ca toata lumea, sa se intample ceva bun in tara, astazi, si ca pe viitor, sa fim obligati, noi, clasa politica, sa facem legi pentru cetatean", a spus liderul democrat.

In ceea ce priveste optiunile sale, Blaga a afirmat ca nu este greu de stabilit cu cine si cum a votat. "Cei pe care i-am votat reprezinta, in cea mai mare parte, noua generatie de politicieni si am increderea ca vor demonstra cu totii ca nu intamplator vor merge in cel mai mare numar in Parlamentul European", a afirmat secretarul general al PD.

Liderul democrat a subliniat ca nu este importanta doar castigarea alegerilor, ci si procentul pe care il va lua castigatorul. "Castigatorul nu se pune. Conteaza cu cat (castiga – n.r.). Si mi-as dori sa fie cu cat mai mult", a precizat Vasile Blaga.

 

Colaj realizat cu ajutorul Rompres.

Cele mai citite

Chemat să dea explicații! Ramin Rezaeian, convocat de comisia de etică după îmbrățișarea unei fane

Ramin Rezaeian (34 de ani), fundașul echipei Esteghlal și component al naționalei Iranului, a fost convocat de comisia de etică a Federației de Fotbal...

Forțele israeliene au reținut mai mulți medici dintr-un spital din nordul Fâșiei Gaza

Forțele israeliene au reținut zeci de membri ai personalului medical dintr-un spital din nordul Gazei, pe care l-au atacat vineri, a declarat Ministerul Sănătății...

Arsenal încheie anul cu o victorie importantă pe Emirates!

Arsenal a învins Ipswich Town cu 1-0 în ultima etapă din 2024 a Premier League, urcând pe locul al doilea în clasament, la șase...
Ultima oră
Pe aceeași temă