Biroul de presa al Parchetului General ii da dreptate in mod oficial ambasadorului SUA, Nicholas Taubman, recunoscand implicit ca observatiile formulate de inaltul diplomat au fost dezbatute de cele doua parti in urma cu zece zile. Laura Codruta Kovesi a avut atunci o intalnire cu ambasadorul american, unde Nicholas Taubman si-a exprimat unele ingrijorari cu privire la problemele sistemului juridic autohton. La o saptamana dupa aceasta intalnire, reprezentantul SUA a declarat ca modificarile facute pe sest la Codul de Procedura Penala fac din actuala reglementare "o lege proasta", inclusiv fiindca amendamentele votate de deputati ingradesc capacitatea procurorilor de a investiga persoane suspectate de infractiuni grave.
Partidele care sustin Guvernul resping criticile ambasadorului Taubman, desi acestea sunt sustinute inclusiv printr-o analiza detaliata prezentata de site-ul Parchetului General. Desi premierul si ministrul Justitiei s-au declarat post-factum nemultumiti de noul Cod de Procedura Penala, votat in unanimitate la sfarsitul lunii octombrie, totusi fruntasii liberali se simt jigniti de pozitiile oficiale ale SUA si Marii Britanii.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, declara senin in urma cu cateva zile ca Nicholas Taubman a ajuns ambasador pentru contributia la campania lui Bush. Olteanu este sustinut de colegul de partid Gheorghe Gabor, deputat si membru al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. "Prea multi reprezentanti ai marilor puteri considera Romania o tara de mana a treia, in care pot sa dicteze. Replica lui Olteanu este plina de demnitate si demna de orice roman. Domnul ambasador si-a depasit competentele, fara discutii", ne-a declarat deputatul PNL Gabor.
Un alt expert juridic al PNL a refuzat sa discute pe marginea acestui subiect pe motiv ca este duminica dupa-amiaza. "Nu vreau sa discut acest subiect. Este singura mea zi libera din ultimele trei saptamani", ne-a declarat Renate Weber.
Senatorul Peter Eckstein a fost mai detaliat. Juristul UDMR-ist spune ca sistemul politic din Statele Unite difera de cel european. Apoi, Eckstein spune ca Olteanu este de acord cu ambasadorul Taubman in sensul ca modificarile aduse Codului Penal nu sunt benefice pe fond. Senatorul nu este insa de acord cu declaratia ca ambasadorul si-a depasit competentele atunci cand a criticat modificarile votate chiar de Camera Deputatilor. "SUA au fost un partener al Uniunii Europene. Dupa ce am acces in UE, ne-am asumat anumite obligatii si ambasadorul este indrituit sa exprime un punct de vedere al guvernului american si eu ii multumesc ca da un semnal pentru derapajele care nu sunt benefice", a precizat Eckstein. Afirmatiile lui Bogdan Olteanu au gasit sustinatori din tot spectrul politic. Astfel, senatorului PRM Gheorghe Funar a cerut expulzarea ambasadorul Taubman, in timp ce liderul formatiunii, Corneliu Vadim Tudor, este de acord cu Olteanu, cu precizarea ca "trebuia sa fie mai prudent". Deputatul PC Sergiu Andon l-a sustinut in declaratii pe Bogdan Olteanu, la fel ca si premierul Calin Popescu Tariceanu, care a gasit de cuviinta sa-si tina in brate finul de cununie.
Deputatii au votat pe data de 23 octombrie mai multe modificari ale Codului Penal, printre care: sanctionarea divulgarii de informatii din dosare penale, regimul efectuarii perchezitiilor, interceptari telefonice doar dupa inceperea urmaririi penale si altele. In acest moment, legea se afla la presedinte, pentru promulgare.
Procurorii Parchetului General considera ca modificarile CPP votate de deputati "vizeaza drepturile infractorilor si duc la importante restrangeri ale prerogativelor organelor judiciare de natura a afecta eficacitatea activitatii acestora, de stabilire a adevarului in procesul penal".