12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialFabrica de cuart din Uricani, impresurata de creditori

Fabrica de cuart din Uricani, impresurata de creditori

Primaria orasului Uricani a fost chemata in instanta in vederea recuperarii datoriilor de la fosta fabrica de procesare a cuartului din localitate, care a ajuns o ruina. Valoarea creantelor se cifreaza la aproximativ 200.000 de lei, insa edilii sunt sceptici in ceea ce priveste incasarea banilor. Putinele active ale firmei au fost scoase la executare silita de Banca Romana de Scont, care are prioritate in recuperarea creditelor acordate, asfel ca administratia publica locala are sanse putine sa recupereze creantele.

"Avem de recuperat circa 2 miliarde de lei, reprezentand impozite neplatite pe mai multi ani de zile. Ma indoiesc ca vom recupera ceva, mai ales ca intaietate au bancile. Din fosta fabrica nu mai exista nimic, dar si ce exista era infim, comparativ cu sumele de recuperat", a declarat primarul orasului Uricani, Danut Buhaescu.
Drepturile de exploatare ale zacamantului de cuart din cariera Siglau – Uricani au ajuns sa fie scoase la licitatie de catre un executor bancar al Bancii Romane de Scont, in contul datoriilor pe care firmele implicate in afacere le inregistreaza la banca respectiva. De asemenea, la licitatie au mai fost scoase doua terenuri din Uricani care apartin societatilor Romcuart SRL si Cuart SA, reprezentate de fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic, care s-a indatorat la BRS cu ani in urma pentru o ipotetica activitate de extractie, iar acum este executata silit. Astfel, profitul de 400 de milioane USD anuntat in ceea ce a fost numita "afacerea secolului" s-a transformat in doar cinci  ani in doua dosare executionale pentru datorii de circa cinci milioane de dolari.
Primarul din Uricani sustine ca  reprezentantii firmelor care ar fi trebuit sa se ocupe de extractia si prelucrarea cuartului ar fi incercat sa obtina, in mod ireal, o adeverinta ca au activitate.
"Au venit la mine, in urma cu circa doi ani, sa emit o adeverinta prin care sa arat ca au activitate. Am refuzat categoric sa fac asa ceva, pentru ca nu au avut activitate", sustine primarul Danut Buhaescu.

Cele mai citite

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Cererea de reabilitare judecătorească a fratelui lui Traian Băsescu a fost admisă de instanța de judecată

Judecătorii Tribunalului Constanţa au admis, luni, cererea de reabilitare judecătorească formulată de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...
Ultima oră
Pe aceeași temă