15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăCulturăRetrospectivă Victor Rebengiuc. Serile Filmului Românesc, la a 9-a ediție

Retrospectivă Victor Rebengiuc. Serile Filmului Românesc, la a 9-a ediție

Inițiat acum nouă ani de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, SFR a transformat în scurt timp capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. După o introducere amuzantă cu o paralelă între Festivalul de la Cannes și SFR, în care a precizat printre altele că în timp ce la Cannes s-a închis un cinematograf, la Iași se deschide unul, ambasadorul cultural al festivalului, Irina Margareta Nistor ne-a invitat să ne bucurăm de eveniment anunțând: „Întotdeauna venim cu alte filme şi alţi invitaţi, dar şi cu o parte dintre cei care au mai fost, fiindcă Iaşiul creează dependenţă, nu numai de film, dar şi de locurile de acolo, pentru că au un public absolut formidabil şi înainte de toate pentru că-l avem pe Victor Rebengiuc – marea noastră victorie de anul acesta”.

O viață dedicată frumosului, teatrului și marelui ecran

 Victor Rebengiuc, cu mult firesc, a mărturisit că este surprins de inițiativa echipei de a-l alege ca imagine la această ediie: „Sunt foarte bucuros! Este o idee foarte îndrăzneață, pentru că Iașiul are ocazia să vadă un tsunami de filme românești. Sunt sigur că va fi apreciat așa cum se cuvine”. În același timp a ținut să spună că: “Este o situație ciudată, nu prea îmi place să fiu scos în față. Ceea ce știu să fac cel mai bine, fac pe scenă. În rest, am o viață absolut normală, nu am ce să spun. Când ți se oferă să patronezi un festival de film este prea mult pentru mine! Eu m-aș ascunde! Mi se pare ciudat! Nu-mi place când se spune “mare actor, mare actriță”. Suntem toți actori, atât!”.

Magda Catone, prezentă la eveniment, și care va fi în festival cu filmul ei de debut, “Baloane de curcubeu”, a ținut însă să precizeze că Victor Rebengiuc, “prin opera sa este patrimoniu cultural național”.

Deschiderea festivalului, ce va avea loc în Piața Unirii, se va face cu filmul “Moromeții”, la proiecție fiind prezenți atât Victor Rebengiuc cât și regizorul Stere Gulea. Despre retrospectiva Victor Rebengiuc, Irina Margareta Nistor spune: “Magistralul Victor Rebengiuc, un actor atemporal și atât de diferit în rolurile în care îl veți vedea, la SFR, încât vi se va părea că în el sălășluiesc mai mulți oameni: de la Apostol Bologa, militarul dilematic, la caragialescul Pampon, din “De ce trag clopotele, Mitică?”, el devine chintesența țăranului român în “Moromeții” și pe contre-emploi, un tip total lipsit de caracter în “Medalia de onoare”, plus un doctor de un orgoliu ucigător în “Faleze de nisip”! Surpriza absolută: prezența din avanpremiera “Charleston”, în oglindă cu scena Cinei cea de taină din “Pădurea spânzuraților”, un dialog perfect al surzilor, al non-comunicării, care-l transformă într-un maestru al umorului de cea mai fină calitate!”. Acestea vor fi, de altfel, filmele cu acest actor pe care le vedem în festival.

 

Noutăți în festival

 

Această ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc cuprinde documentare, expoziții, lansare “Pround to be Romanian, seri speciale de film la Tiki Village, concerte, expoziții, dezbateri. Amintim expoziția de fotografie, “România: Evoluție 100 de ani”, documentarul “Marea Unire – România, 100 de ani”, ambele realizate de Agerpres, un documentar dezbatere la care vor fi prezenți Mihai Șora și Luiza Palanciuc Șora, documentarul “Brașov 1987 – doi ani prea devreme”, un concert Lorena Oltean, o extraordinară voce a muzicii veche românești, dar și filme precum “Charleston”, “Scurtcircuit”, “Dimineața care nu se va sfârși”, “Un pas în urma serafimilor” sau “România neîmblânzită”. Vor fi prezenți regizori și actori precum Gheorghe Visu, Vlad Ivanov, Magda Catone, Șerban Pavlu, Andrei Crețulescu, Olimpia Melinte, Vlad Ivanov, Valeriu Andriuță și lista poate continua. Filmele și evenimentele ce pot fi văzute la SFR sunt cu mult mai multe și promit seri de neuitat la Iași, în acest „oraș care unește”, după cum spunea managerul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei.

 

 

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă