Aflate intr-o acerba concurenta, posturile TV, Antena 1 si Acasa ne-au facut cadou doua seriale despre rromi, o etnie mult discutata.
Diferentele intre "Clanul Spranceana" si "Inima de tigan" sunt evidente.
Sunt diverse motivele pentru care in aceasta toamna, doua televiziuni – Antena 1 si Acasa – s-au gandit ca rup gura targului daca isi aleg drept eroi de seriale, rromi. Dupa cum arata audientele, se pare ca succesul nu este atat de mare cum s-a sperat. Ramane in memoria multora acel film memorabil al lui Loteanu, "satra", despre rromi. Desigur, nu avem pretentia ca niste seriale sa atinga valoric cota unui film reusit dar, totusi, asteptam mai mult de la realizatori. Antena 1 a lansat o asa zisa "prima tragi-comedie", "Clanul Spranceana", iar Acasa, "Inima de tigan", cu precizarea "romance". Diferentele dintre cele doua productii nu sunt in principal datorate realizarii lor de ansamblu, ci determinate de intentiile scenariilor. In genere, la noi inca n-au aparut scenaristi care sa aiba harul de a propune o actiune coerenta pentru un serial bine construit. A politiza insa subiectul unei amarate de "tragi-comedii" este penibil, cum se intampla in cazul "Clanului Spranceana". Ambele seriale au ca punct forte, precum in orice productie de gen, dragostea. Evident ca este vorba de iubirea dintre un rrom si o romanca. Numai ca, in "Clanul Spranceana" intervine sosul piperat cu intentiile de a explica didactic si pueril, ca si tiganii sunt oameni si nu trebuie sa mai avem conflicte etnice si prejudecati fata de ei. Conflictul se iveste intre doua familii vecine, rromii lui Spranceana si romanii lui Pop, care se muta int-un elegant "duplex"! Nu mai discutam cum se duce Toni Spranceana la psihoterapie, cum se injura in "duplex" ca la usa cortului etc., etc., toata derularea actiunii fiind ridicola. Episoadele se completeaza cu interviuri luate pe strada unor cetateni ce trebuie sa vorbeasca despre tigani, sa arate ca nu exista conflicte cu ei! Ideea cu interviurile sporeste ridicolul scenariului. Distributia reuneste actori stimati, unii rodati in telenovele, dar personajele lor raman niste caricaturi. Peste toate, desenul "loock"-ului de tigan este ca un desen al unui copil de clasa intai. Exemplul cel mai deranjant este personajul lui Marius Bodochi, tiganul sef de clan, Toni, datorita machiajului si costumului. Falsitatea si exagerarile domina "Clanul Spranceana", pana si in interpretarea actorilor.
Sandu Lazareanu (e-mail): "(…) «Inima de tigan» de la Acasa, zau ca e o telenovela cinstita, cu dragoste, cu actori de bine si cantece bune, dar «Clanul Spranceana» m-a uluit. Antena vrea astfel sa rezolve conflictele dintre tigani si romani?! Scenariul e o inventie aiurita, iar rromii ar trebui sa protesteze de modul in care sunt prezentati si sa le zica «muie» realizatorilor, ca tot e un cuvant uzual in replicile serialului. Scuze, dar ma revolta stilul comic in care sunt tratate in aceasta asa zisa comedie problemele rromilor (…)". Doar intr-o singura zi a saptamanii ni se prezinta "Clanul Spranceana", in vreme ce "Inima de tigan" e piesa de rezistenta a postului "Acasa", de luni pana vineri. Povestea, intr-adevar e mai clara, dezvolta dragostea dintre Irina si Codrut, rrom, doctor la Salvare, dar atasat satrei din care provine si al carei bulibasa e tatal sau. Conform traditiei, Codrut ar trebui sa ia de sotie o tiganca, pe Roza cea scolita… la Paris! El o iubeste insa, pe Irina, fiica unui mare afacerist roman! si acest scenariu are multe hibe, dar pare mai "cinstit" in intentii. si aici sesizam usor stangaciile realizatorilor, prezentarea rromilor fiind simplista. Deranjanta este si in acest serial vestimentatia, costumele stas, create parca pentru un spectacol folcloric din "Cantarea Romaniei". Peste hartoapele scenariului, in "Inima de tigan", actorii, cu efort, trec insa mai usor peste ele si multe personaje au farmec. In topul unei distributii prestigioase, ce il are pe Gheorghe Dinica si Marin Moraru, se situeaza insa, Gheorghe Visu, excelent creionandu-si personajul, urmat de Carmen Tanase si Florina Cercel. In ambele seriale tinerii actori nu prea reusesc sa dovedeasca mare pricepere in interpretare, personajele lor fiind fragil conturate. In "Inima de tigan", vedete pe bune, devin insa, Denis stefan (Codrut) si Andreea Patrascu (Irina) care sunt chiar credibili in rolul indragostitilor. La trustul Pro se simte experienta si grija ca productiile sale sa fie ferite de exagerari.
Moda rromilor in seriale ramane totusi discutabila pentru ca aceasta etnie are si un farmec aparte, o istorie bogata, putin speculate de scenariile acestor productii. z
Realizatorii cred ca e mai vesel
sa vezi cum se paruiesc rromii in «viziunea» lor, decat politicienii. Ei au devenit eroi, nu in unul, ci in doua seriale. Ce mai incoace si incolo, rromii sunt la moda!".
Sandu Lazareanu