» Intarirea politicii monetare cu scopul aprecierii leului ar putea fi daunatoare procesului de dezinflatie.
» Guvernatorul BNR a recomandat Guvernului sa nu efectueze cheltuieli masive in ultimele doua luni ale anului.
» Politica fiscala ar trebui sa-si asume rolul de a sustine mai puternic in perioada urmatoare temperarea inflatiei.
Se pare ca Banca Nationala a Romaniei nu mai este dispusa sa plateasca oalele sparte de Guvern. Cu alte cuvinte, nu mai vrea sa corecteze, prin masuri monetare, consecintele unei politici fiscale relaxate, ce duce la cresterea inflatiei.
Guvernul trebuie sa contribuie la dezinflatie
Ca atare, guvernatorul Mugur Isarescu a recomandat Guvernului sa-si construiasca o politica fiscala care trebuie sa sustina in continuare procesul de dezinflatie, iar cheltuielile bugetare trebuie oprite, chiar daca este o perioada preelectorala. "Timingul este foarte prost pentru Guvern, chiar in perioada electorala sa le spunem: «Opriti cheltuielile!»", a afirmat Mugur Isarescu.
Oficialul bancii centrale a aratat ca aproape de finele lunii octombrie bugetul consolidat inregistreaza inca excedent si ca spera ca Executivul sa nu efectueze cheltuieli masive in ultimele doua luni ale anului, asa cum s-a procedat in executiile bugetare precedente. "Nu suntem in situatia in care sa risipim bani daca vrem sa conducem economia romaneasca intr-o maniera sustenabila", a spus guvernatorul BNR.
In opinia acestuia, politica fiscala ar trebui sa-si asume rolul de a sustine mai puternic in perioada urmatoare procesul de dezinflatie, dar si reducerea deficitului de cont curent, estimat la 13% din PIB. "In momentul actual, Romania trebuie sa fie constienta ca nu mai poate accepta o crestere a deficitului de cont curent", a mentionat guvernatorul. El a aratat ca scaderea gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe era previzibila si a fost anticipata de banca centrala. "O buna parte din investitii au reprezentat-o plasamente in piata imobiliara si dezvoltarea retelelor comerciale moderne", a mai spus Mugur Isarescu.
Cresterea dobanzii, putin posibila
In aceste conditii, este greu de crezut ca in cadrul urmatoarei intruniri a Consiliului de Ad-ministratie a BNR va fi luata decizia majorarii dobanzii de politica monetara. Mai ales ca Mugur Isarescu a declarat ca intarirea acesteia cu scopul aprecierii leului ar putea fi chiar daunatoare procesului de dezinflatie daca la un moment dat va avea loc o corectie. "Intrebarea are un mare substrat, daca ne mai putem permite sa apasam pe pedala politicii monetare, iar prin cresterea dobanzii sa atragem noi capitaluri pe termen scurt? Aprecierea leului poate crea chiar o problema pentru inflatie", a afirmat guvernatorul BNR. Oficialul bancii centrale a aratat ca majoritatea statelor emergente au inregistrat oscilatii ample in sus si in jos ale cursului de schimb si este putin probabil ca o apreciere putermica a leului sa nu comporte si o corectie pe masura.
Tot in privinta inflatiei, guvernatorul a anuntat ca seceta va avea un impact intarziat asupra preturilor de consum ale populatiei si in luna octombrie, dupa ce in septembrie a contribuit la cresterea inflatiei anualizate la peste 6%.
Potentialul de crestere a economiei, maximum 6%
Cresterea naturala a economiei romanesti este limitata la 6% pe an, avand in vedere atat cresterea anuala de productivitate, cat si forta de munca disponibila, a considera Mugur Isarescu. Oficialul BNR a criticat Executivul pentru ca nu a facut eforturi sa reformeze piata muncii. "Subsidiile publice fac ca o parte a fortei de munca activa sa nu lucreze", a spus guvernatorul BNR.