„Meciul“ pentru cele 9 miliarde de euro strânși la Pilonul II de pensii nu este nici pe departe jucat. Guvernanții par să facă un pas înapoi, la doar câteva zile după ce ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că lucrurile sunt „bătute în cuie“ și că Executivul a decis că Pilonul II va deveni opțional. Vasilescu nu a justificat care este motivul pentru care pensiile administrate privat vor fi trase pe linie moartă, cu atât mai mult cu cât randamentele obținute în cei zece ani de când s-a implementat Pilonul II au fost foarte bune. Singura „justificare“ adusă de ministrul Muncii a fost aceea că, personal, ar fi fost victima unui abuz al sistemului, prin faptul că a cotizat la Pilonul II fără să opteze în mod explicit. Totodată, timp de zece ani nu a fost informată despre acest lucru de către societatea de administrare, așa cum prevede legea, prin scrisoarea anuală trimisă fiecărui cotizant. „Noi ne-am hotărât ce vrem să facem. Şi este ceea ce am comunicat de anul trecut, şi anume să fie opţional acest Pilon II. Fără doar şi poate este bătută în cuie varianta aceasta. (…) Sigur, pe perioada verii veţi vedea o prezentare foarte clară vizavi de Pilonul II de pensii, ce înseamnă, care sunt avantajele, care sunt parte din dezavantaje, pentru că sunt şi din acestea. Nu-l naţionalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au aşteptări“, a declarat Olguţa Vasilescu.
Dăncilă: Nu există un proiect. Uitați de acest lucru
Luni, premierul Viorica Dăncilă a contrazis afirmațiile ministrului Muncii: „Nu avem un proiect cu Pilonul II. Uitaţi de acest lucru“, notează news.ro. Premierul a subliniat că „Pilonul II nu se va desfiinţa“ și a adăugat că va discuta despre acest subiect atunci când va exista un proiect.
Dragnea vede o conspirație a firmelor interesate
Și președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, luni, că „subiectul nu este de actualitate“. El a spus, totodată, că, în privința Pilonului II de pensii, este vorba de „o campanie susținută de anumite societăți care au interese“. „O să vă spun când se întâmplă“, a spus Dragnea. Această nouă viziune a liderului PSD vine la doar două săptămâni după ce acesta a declarat că este posibil să se suspende temporar contribuțiile către pensiile administrate privat: „Nu s-a discutat la Guvern sau la partid despre o naționalizare sau desființare a Pilonului II de pensii și nici nu se are în vedere așa ceva, dar e posibilă o suspendare temporară a plăților către acest pilon, aceasta fiind doar o chestiune financiar-contabilă“.
Tăriceanu: Să vedem dacă legislația mai e valabilă
După ce s-a declarat luni la rând un susținător al Pilonului II, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a nuanțat declarațiile. El a afirmat duminică seară, la Antena 3, că e normal ca Guvernul Dăncilă să facă o analiză a modului de funcționare a Pilonului II de pensii, întrucât au apărut modificări de la înființarea lor în 2008, în mandatul său de premier. „Nu e nimic mai normal decât ca Guvernul care are responsabilitatea pensiilor să vadă cum funcționează sub aspectul randamentului fondurile de pensii. Să vedem dacă legislația mai e valabilă. Când au fost înființate fondurile de pensii, am decis să le asigurăm un procent important (din contribuții – n.red.) pentru a-și asigura supraviețuirea. Se mai justifică acest procent? Am vorbit cu ei și mi-au spus că putem negocia, putem accepta o scădere“, a spus Tăriceanu. El a subliniat că Pilonul II nu se va naționaliza, susținând că această temă „a fost folosită inconștient, poate și pe fondul unei comunicări insuficiente“.