Noua generatie de lideri UE vrea sa se arate mai putin dispusa sa inchida ochii in fata derivelor autoritare ale Kremlinului.
Intalnirea de astazi a lui Vladimir Putin cu liderii europeni in Mafra (Portugalia) are loc pe fundalul unei modificari a atitudinii europenilor fata de Rusia. Dupa inlocuirea lui Gerhard Schröder, Silvio Berlusconi si Jacques Chirac, care aveau o atitudine foarte complezenta fata de "prietenul" lor Putin, noua generatie de lideri, in primul rand Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, cauta sa arate ca sunt mai putin dispusi sa inchida ochii in fata derivelor autoritare ale Kremlinului. UE asteapta insa rezultatul alegerilor parlamentare ruse din decembrie si pe cel al prezidentialelor din martie 2008. Vorbind, miercuri, in fata Parlamentului European (PE), comisarul pentru afacerile externe, Benita Ferrero-Waldner, a cerut ca Moscova sa accepte observatori din partea OSCE la alegerile parlamentare.
Opozitia din Parlamentul European a protestat fata de atitudinea expectativa a principalelor grupuri parlamentare. Deputatul ecologist belgian Bart Staes l-a interpelat pe ministrul de Externe al Portugaliei, Luis Amado, care descrisese relatiile Rusia-UE drept satisfacatoare: "Domnule ministru, ati spus ca relatiile cu Rusia sunt mai bune decat sugereaza presa internationala. Domnule ministru, traiti pe Marte? Traiti pe Venus? N-ar trebui oare sa le spuneti rusilor adevarul sau poate Uniunea Europeana nu e legata, pentru dumneavoastra, decat de bani si de comert? Sunt astea lucruri mai importante decat democratia si drepturile omului?".