Ultima zi din saptamana precedenta si prima zi din saptamana curenta au adus scaderi ample si generalizate pentru majoritatea emitentilor tranzactionati la Bursa de Valori Bucuresti.
Lichiditatea tranzactiilor s-a mentinut la un nivel foarte redus, ceea ce ne indica faptul ca principalii actori din piata au fost investitorii autohtoni. Ordinele de cumparare si de vanzare au fost emise pe cantitati reduse, iar sentimentul care a dominat in piata a fost acela ca investitorii puternici nu sunt deocamdata prezenti. Pe alocuri s-au mai vazut ordine ceva mai importante de vanzare care aveau ca efect noi miscari descendente ale cotatiilor, dar la cumparare cantitatile afisate pe fiecare palier in parte au ramas in general reduse.
Fiind o piata pe care au actionat cu preponderenta romanii, sentimentul general a fost determinat de conjunctura negativa pe care au evoluat bursele internationale, atat in dupa-amiaza zilei de vineri, cat si pe parcursul zilei de luni.
Se pare ca in momentul de fata tendinta bursei romanesti este de a urmari semnalele venite dinspre bursele externe mature, astfel ca pentru viitorul apropiat este chiar dificil pentru investitori sa intuiasca directia pe care vor evolua preturile actiunilor de la BVB. Anul trecut, luna octombrie a fost una favorabila evolutiei bursiere, insa de aceasta data se pare ca ne confruntam mai mult cu scaderi.
Pe ansamblul pietei s-au realizat tranzactii de numai 9,2 milioane de euro, din care 7 milioane de euro pe piata principala si 2,2 milioane de euro pe segmentul Rasdaq. Ca si pana acum, cele mai tranzactionate titluri au fost SIF-urile si bancile, insa valorile aferente schimburilor cu actiuni ale acestor emitenti au fost mult mai reduse decat in alte momente de timp cand piata era mai mult in atentia investitorilor.
Toti cei patru indici ai pietei au consemnat scaderi, insa, spre deosebire de ziua de vineri, acum scaderea a fost mai mare in cazul lui BET-FI (-2,39%) si de sub 0,7 puncte procentuale pentru fiecare dintre ceilalti trei indici.