Iata ca, dupa cateva "derapaje" si scatoalcele de rigoare, Geoana si-a revenit si raspunde iar la semnalele lui Ion Iliescu. De altfel, fostul director de la Editura Tehnica cunoaste foarte bine experimentele lui Pavlov privind conditionarea reflexelor. In consecinta, armonia fiind restabilita, si restul partidelor din clubul "322" intra in campania electorala adoptand aceeasi tactica paguboasa pentru ei, uzata de ratata demitere a lui Basescu. L-au fixat iar ca principala tinta pe acelasi presedinte al Romaniei si dau in el cu "pumnii si cu picioarele" ca intr-o incaierare de mahala, sperand sa castige atentia spectatorilor de ocazie. In rest, nu fac nimic pentru viitorul european al Romaniei. Consecinta nu poate fi decat aceeasi de la referendum. Popularitatea lui Traian Basescu va creste, ei vor scadea. Partidele care au imbratisat strategia antiprezidentiala a lui Iliescu nici macar nu realizeaza ca teribila lor lipsa de responsabilitate va genera ingrozitoare dureri de cap in perspectiva rezultatelor pe care le vor obtine in final. Liberalii pozeaza in victime. Ale DNA. si fac mare harmalaie. Daca ei cred ca si-au rezolvat problema coruptiei din partid suspendandu-l pe ex-ministrul Remes, cand oamenii isi amintesc ca membrii onesti au fost azvarliti din PNL numai pentru "vina" de a critica actuala conducere liberala, se insala amarnic. La fel ca liderii PSD odinioara, pe vremea lui Bivolaru, si cei ai PNL persista in greseala de a face zid in jurul propriilor oameni ce au mari probleme cu justitia. De aceea e foarte posibil ca pesedistilor sa le reuseasca transferarea imaginii de partid al coruptilor catre PNL. Se deruleza si planul lui Ion Iliescu de a-i oferi lui Adrian Nastase ragazul necesar revenirii in fruntea PSD. Parte a intelegerii intre premier si Iliescu (sustinerea la motiune contra blocarii activitatii comisiei speciale), dosarele ex-premierului in loc sa ajunga in instanta vor mai sta o vreme la procurorii DNA. Mircea Geoana insa, care isi anunta dorinta de razbunare pe acelasi Basescu, nu e in stare sa mai maraie nici macar la adevaratul sau dusman, Ion Iliescu. Ba chiar, bine dresat, raspunde excelent la comanda "aport" a acestuia. In consecinta, a decis sa ignore, in ciuda moratoriului, noile lovituri ale "onorificului" la adresa sa.
UDMR este o rusine pentru actualul Guvern. Ministrii Uniunii sunt colegi in acelasi cabinet cu PNL si pledeaza nestingheriti, radicalizandu-si discursul, pentru autonomia maghiarilor. PRM se mentine in trena criticilor la adresa lui Basescu. Liderii PLD, potentiali parteneri ai PD la o viitoare guvernare, nu reusesc sa contureze o strategie cu ajutorul careia sa scape de eticheta de partid de frustrati pe care le-au pus-o liberalii. Se straduiesc sa impuna o motiune de cenzura pueril elaborata fara a se asigura ca vor reusi intr-adevar macar sa acumuleze numarul necesar de semnaturi.
PD isi insala electoratul atunci cand se raliaza trendului populisto-demagogic impus de PSD. Atat PNL, cat si PSD isi fac campanie axandu-se pe nenumarate promisiuni ce implica extrem de multi bani bugetari. Daca nu vor aduna procentele necesare formarii viitorului cabinet, dupa alegeri vor incepe sa-i atace pe castigatori si sa-i acuze de incompetenta atunci cand aceia vor fi pusi in fata respectarii unor decizii luate de altii. Inconstienta cu care se impart sume nerusinate in bugetul pentru anul 2008 sub forma de mita electorala e un mare semnal de alarma. Aici e adevarata capcana, mostenirea unor uriase obligatii, practic imposibil de achitat. Pe fondul uriaselor framantari ce vor urma, PSD n-ar avea altceva de facut decat sa sustina frenetic puternicele revendicari sociale. Iar Iliescu va aparea iar ca un soare? Doamne fereste!