7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCaracatita pamanturilor la Complexul Energetic Turceni

Caracatita pamanturilor la Complexul Energetic Turceni

Peste 100 de hectare de teren au fost retrocedate de administratia localitatii gorjene Matasari in zona exploatarii miniere Jilt, cea care aprovizioneaza cu carbune Complexul Energetic Turceni.

Exploatarea miniera de Cariera (EMC) Jilt, unitatea care aprovizioneaza cu carbune Complexul Energetic (CE) Turceni, a inregistrat in ultimele patru luni pierderi estimate la cel putin 18 milioane de euro din cauza proprietarilor de terenuri retrocedate, care impiedica desfasurarea activitatii la mina. Administratia locala din comuna gorjeana Matasari, cea pe raza careia se afla EMC Jilt, a retrocedat in ultimii doi ani peste 100 de hectare de teren in zona carierei miniere, iar estimarile indica alte 200 de hectare care vor intra in perioada urmatoare in proprietate privata. In 1995, localnicii au solicitat circa 600 de hectare de teren in baza Legii nr. 18/1991, insa au refuzat amplasamentele propuse de Comisia judeteana de fond funciar. Dupa aparitia Legii nr. 247/2005, ei au cerut pamant pe vechile amplasamente, aflate in jurul exploatarii miniere, constienti ca in acest mod statul se va vedea nevoit sa-i despagubeasca inzecit pentru proprietati. "Credeti ca puteam sa nu le dau unde au cerut? Pai astia imi dadeau foc la casa. stiau ca mina are nevoie de pamant si ca vor lua bani buni", a afirmat Nicolae Dadalau, secretarul Primariei Matasari. Peste 270 de localnici au incheiat pana acum procese-verbale de punere in posesie, iar unii dintre ei au si inceput negocierile de vanzare a pamantului. Interesant este ca primaria nici nu s-a mai obosit sa emita titluri de proprietate, iar proprietarii incearca sa vanda terenul catre CE Turceni, cerand pana la opt miliarde de lei vechi pe hectarul de teren, in conditiile in care CE Turceni nu ofera decat 630.000.000 de lei, dupa cum a precizat Anton Sava, inginer-sef al Directiei de Investitii. Altii vand in baza proceselor-verbale de punere in posesie, insa la primarie noii proprietari nu figureaza in acte.
Trebuie spus ca in 2007 CE Turceni are nevoie de circa 35 de hectare de terenuri pentru exploatarea carbunelui, insa negocierile cu proprietarii merg greu. "Sunt cam 30-35 de persoane pe care nu le putem identifica sau care nu au documente prin care sa ateste ca sunt proprietari, deoarece primaria nu a emis inca titluri de proprietate sau se afla in litigiu. Mai sunt si situatii cand terenul a fost restituit, dar mostenitorii nu au facut succesiunea. Este vorba despre circa 20 de hectare de teren. Noi am mai cumparat pamant acolo unde am putut si pana acum am realizat cam 70% din planul pe care ni l-am facut la inceputul anului", a declarat Sava. La ora actuala, cinci excavatoare de mare tonaj din cariera sunt practic scoase din functiune din cauza retrocedarilor. Doua dintre ele se afla la cariera Jilt Nord, alte trei apartin Jilt Sud. Daca luam in calcul ca fiecare excavator furnizeaza 60.000 de tone de carbune, la pretul de 508.000 lei vechi tona, timp de patru luni, de cand dureaza situatia, pierderile EMC Jilt se ridica la peste 18 milioane de euro. Intr-un an, acestea se cifreaza la 54 de milioane de euro. Practic, mai mult de jumatate din productia anuala de carbune a EMC Jilt este blocata, daca avem in vedere ca pierderile sunt estimate la 3,6 milioane de tone, iar productia anuala – la 6 milioane de tone. si acesta nu este decat inceputul. "Daca nu rezolvam repede cu proprietarii de terenuri, la anul e jale. Practic, nu avem de unde lua carbune. Este costisitor sa importi din Rusia sau Polonia. Ne-ar trebui o lege speciala pentru exproprieri, altfel suntem morti", afirma unul dintre directorii EMC Jilt.
Cariera EMC Jilt este o vaca buna de muls si pentru afaceristii locali, deoarece CE Turceni aloca anual un buget de 200 de miliarde de lei vechi pentru lucrarile de prestari servicii la EMC Jilt, cu utilaje inchiriate de la firme private. Beneficiarul actual al contractului este SC Tehnologie si Prestari cu Sisteme de Utilaje Terasiere SRL Motru, controlata de familia Sarcina. In problemele "delicate", firma este reprezentata de Gheorghe Sarcina, insa in acte unic asociat figureaza Mihai Sarcina, fiul acestuia in varsta de 30 de ani. De ceva timp, utilajele TPSUT Motru (firma partenera de afaceri) blocheaza o parte din activitatea carierei. La cariera Jilt Nord, unul dintre excavatoare a blocat frontul de lucru, iar la Jilt Sud alt utilaj s-a suit cu senilele pe banda transportoare de steril blocand-o. In primul caz, clanul Sarcina a apelat la bodyguarzii firmei SUCCES, pe care se pare ca o controleaza, pentru a-i impiedica pe reprezentantii EMC Jilt sa deblocheze situatia.
"Utilajul care blocheaza frontul de lucru de la cariera Jilt Nord este al TPSUT SRL Motru. Ei nu au venit cu nici un fel de acte doveditoare cum ca ar fi proprietarii acelui teren, ci pur si simplu au spus ca excavatorul are probleme tehnice. Am initiat o actiune in justitie pentru o ordonanta prezidentiala pentru a elibera locul, pentru ca terenul este al nostru. Nu ne putem lua la bataie cu ei", a declarat Ion Raut, seful compartimentului de resurse umane si purtatorul de cuvant al CE Turceni. In ce priveste Jilt Sud, angajatii statului nu stiu nici ei ce sa faca. "Din punctul nostru de vedere, terenul este expropriat, iar excavatorul va fi mutat tot prin actiune judecatoreasca", a mai spus directorul Raut. Contactat telefonic, Gheorghe Sarcina, creierul afacerii cu CE Turceni, spune ca nu are nici un amestec in aceasta problema: "TPSUT Motru nu e firma mea, iar de achizitii de terenuri se ocupa firma SUCCES", a spus Sarcina. SUCCES NIC COM SRL este patronata in totalitate de Genoveva Ungurici, in varsta de 60 de ani, soacra lui Gheorghe Sarcina.

Surse din cadrul CE Turceni sustin ca familia Sarcina incearca prin strategia blocarii activitatii sa obtina de la unitate un contract-cadru de prestari servicii pe patru ani, prin firma TPSUT. Valoarea contractului: peste 18 milioane de euro.
Majoritatea firmelor controlate de familia Sarcina au administratori de ale caror nume nu a auzit nimeni si toate au cochetat cu falimentul, avand datorii de sute de miliarde de lei vechi. Pe lista firmelor din portofoliul familiei se afla TPSUT Rovinari, firma specializata in prestarea de servicii pentru minerit, SMAUC Balteni, AMORIM SA, SC santierul 4 Targu Jiu si Lactin SA, firme intrate in faliment, care totalizau anul trecut datorii de peste 800 de miliarde de lei vechi. SC SUCCES a mai cumparat recent si SC GRIMEX Targu Jiu, precum si Uzina de Reparatii din Motru.

Cele mai citite

MAE anunță că a fost repatriat cetățeanul român înjunghiat în Egipt

Un cetățean român, victima unui traumatism grav suferit prin înjunghiere în Sharm El-Sheikh, Egipt, a fost repatriat în siguranță cu sprijinul autorităților române și...

Horoscop 23 ianuarie 2025. Nevoie de introspecție, adaptabilitate și echilibru emoțional

Horoscop 23 ianuarie 2025. Ziua aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare semn zodiacal. Fiecare zodie are un mesaj personalizat, dar toate...

Donald Tusk: Europa trebuie să se înarmeze pentru a supraviețui

Tusk a subliniat în programul președinției semestriale poloneze a UE în Parlamentul European, importanța securității, în fața provocărilor globale actuale Premierul polonez, Donald Tusk, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă