10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdministratia publica, tot mai bine platita

Administratia publica, tot mai bine platita

» Angajatii din  administratia publica s-au situat anul trecut pe locul 2 in topul salariilor.

» In ultimii 16 ani, salariile nete au crescut de aproape 2700 de ori.

» Femeile au castigat mai putin decat barbatii, in medie cu 160 de lei/luna.

Potrivit datelor anuntate ieri de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu lunar net pe total economie a urcat anul trecut cu 16,1%, la 866 lei, maximele inregistrandu-se in activitati de intermediere financiara si administratie publica si aparare. Castigul mediu lunar brut pe total economie a crescut cu 18,4%, la 1.146 lei.

Castigul mediu din intermedierea financiara, 2.260 lei/luna
Comparativ cu media pe economie, castigul salarial mediu lunar net din anul 2006 a fost mai mare de 2,6 ori in intermedieri financiare, cu 81,9% in administratie publica, cu 75,1% in industria extractiva, cu 55,7% in energie electrica si termica, gaze si apa, cu 23,2% in invatamant, cu 22,7% in transport, depozitare si comunicatii.
Astfel, castigul mediu lunar net pentru un angajat in companii de intermediere financiara s-a situat la 2.260 lei, pe locul secund in clasament situandu-se administratia publica, cu 1.575 lei.
Sub media pe economie s-au situat castigurile salariale medii lunare nete din hoteluri si restaurante (cu 38,3% sub medie), comert (-24,8%), industrie prelucratoare (-15,6%), sanatate si asistenta sociala (-5%), tranzactii imobiliare (-4%).
Anul trecut, nivelul castigului salarial nominal net l-a depasit pe cel al anului 1990 de aproape 2.700 de ori. Indicele castigului salarial real (exprimat in raport cu evolutia preturilor de consum ale populatiei) a fost de 97,4% fata de anul 1990, cu 38 de puncte procentuale mai mare decat in anul 2000.

Femeile iau salarii mai mici
Femeile au castigat in medie cu 160 lei mai putin decat barbatii, realizand un castig salarial brut lunar de 1.062 lei (fata de 1.222 lei al barbatilor) si un castig salarial net lunar de 803 lei (fata de 922 lei al barbatilor). Fata de media pe economie, castigul lunar net al femeilor a reprezentat 92,7% din cel al tuturor salariatilor.
Barbatilor le-au revenit anul trecut castiguri medii lunare nete superioare femeilor in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari diferente (peste 25%) regasindu-se in comert (33,6%), in industria prelucratoare (32,2%) si in intermedieri financiare (26,4%).

Covasna, cele mai mici niveluri
In profil teritorial, castigul salarial mediu lunar net s-a situat sub media pe economie in 34 dintre judete. Cel mai scazut nivel (656 de lei) s-a inregistrat in judetul Covasna, cu 24,2% mai putin decat media pe economie. La polul opus s-a situat castigul salarial mediu lunar net realizat in municipiul Bucuresti (1.142 lei), cu 31,9% peste media pe economie.
De asemenea, in 2006 costul mediu lunar al fortei de munca a fost ajuns la 1.530 de lei/salariat, in crestere cu 16,8% fata de anul precedent.
Ponderea cheltuielilor directe in totalul celor cu forta de munca a fost de 75,4%. Din categoria cheltuielilor directe, sumele brute platite de angajator din fondul de salarii (inclusiv premiile si drepturile in natura) au avut cea mai mare pondere (71,8%). Contributiile pentru asigurarile si protectia sociala platite de angajator au detinut cea mai mare proportie din cheltuielile indirecte ale unitatii cu forta de munca (20,3%). Cresteri mai importante ale costului mediu lunar fata de anul 2005 (de peste 20%) au fost inregistrate in administratie publica (33,6%), invatamant (28,2%), sanatate si asistenta sociala (23,6%) si industrie extractiva (23,1%). Comparativ cu media pe economie s-au observat abateri semnificative pe activitati economice, costul mediu lunar fiind superior in intermedieri financiare (de peste 2,6 ori), industrie extractiva (de peste 2 ori), energie electrica, termica, gaze si apa (60,4%), administratie publica (27,4%), transporturi, depozitare si comunicatii (25,8%). In celelalte activitati, costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe tara, cel mai scazut fiind din pescuit si piscicultura (cu 42% sub medie).

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă