5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialOrbetele de Apahida ameninta dezvoltarea metropolitana

Orbetele de Apahida ameninta dezvoltarea metropolitana

Guvernul a aprobat transformarea a 30 de hectare in rezervatie naturala pentru protejarea unei specii de rozatoare
Guvernul a aprobat in sedinta de marti instituirea unei noi arii naturale protejate in zona localitatii clujene Apahida, unde se va constitui o rezervatie naturala de orbeti. Rezervatia se va intinde pe o suprafata de 31,11 hectare de teren din imediata apropiere a Clujului. Potrivit documentatiei de la Ministerul Mediului, terenul pe care se va organiza aria protejata apartine Primariei Cluj-Napoca si este in acest moment ocupat cu o pasune de peste 30 de hectare si o zona cu tufaris. Autoritatile locale din comuna Apahida nu au fost notificate de existenta proiectului de solicitare a zonei protejate, iar acum asteapta documentatia oficiala pentru a vedea exact care este impactul deciziei guvernamentale.
Dorel Paglesan, reprezentant al Primariei Apahida, a declarat pentru Romania libera ca "din descrierea amplasamentului, se pare ca terenul face parte dintr-o bucata de teren de 800 de hectare, amplasate intre localitatile Campenesti, Apahida si Jucu, insa pentru o localizare exacta avem nevoie de documentatia de la minister". El a explicat ca, probabil, rezervatia va atinge pe o latura terenul in care este proiectata constructia centurii ocolitoare a Clujului, precum si o serie de parcele proprietate privata, in satul Campenesti – zona aflata in plina expansiune imobiliara. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au anuntat ca au nevoie de timp pentru a localiza exact amplasamentul si impactul deciziei asupra proiectelor de dezvoltare a orasului.
Statutul de arie naturala protejata confera unei regiuni o serie de avantaje si facilitati pentru atragerea de finantari speciale pentru gestionarea mediului, precum si reduceri de taxe si impozite. Totodata, insa, terenurile din aceste zone vor putea fi folosite exclusiv pentru dezvoltarea unor activitati productive din domeniul agricol sau in turism. z

PORTRET

Orbetii sunt o specie de rozatoare de dimensiuni mici, intre 18-24 de cm si o greutate cuprinsa intre 140 si 200 de grame, sunt acoperiti integral cu blana de culoare cenusie-roscata. Au ochi, insa simtul vederii este extrem de atrofiat. Orbetii, cunoscuti si sub denumirea populara de "tancii pamantului" isi sapa galerii, care se pot intinde pe suprafete de pana la un hectar pentru un singur exemplar si pot ajunge pana la adancimi de trei metri. Pentru ca distruge radacinile plantelor, orbetele este considerat un daunator.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă