5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialArta contemporana la cutie

Arta contemporana la cutie

Pana pe 22 septembrie, "Spatiul Public Bucuresti" trece prin General Berthelot 12.


Imobilul din Berthelot
nr. 12 nu e greu de gasit. Ideea e sa ajungeti in coltul de peste drum de Catedrala Sfantul Iosif, sa pasiti cu incredere prin curtea deschisa, sa urcati cele cateva trepte si sa intrati in cladirea darapanata, care – stati linistiti! – nu va cadea peste dumneavoastra. La etaj, intr-un spatiu auster, este depozitata in cutii toata istoria artei contemporane. si nu trebuie sa fii neaparat un fan Borges pentru a putea gusta placerea rascolirii in dosare, placerea fisarii si a rasfoirii fiselor, placerea atingerii diverselor obiecte, carti sau cartoline.
Asa ca nu ezitati sa includeti in agenda pe saptamana asta si o vizita in Centrul de Analiza a Artei al Liei Perjovschi. Atelierul sau va sta deschis pana pe 22 septembrie, zilnic, intre 11.00 si 19.00, fiind o parte din proiectul "Spatiul Public Bucuresti", initiat de Goethe Institut, cu sprijinul Institutului Cultural Roman si al Allianz Kulturstiftung.   
"Nu e neaparat nevoie sa produc obiecte pentru a face arta. Eu creez conexiuni, relatii, comunicare", spune Lia Perjovschi, care isi aminteste acum pasiunea cu care, in adolescenta, randuia cartile in rafturile Bibliotecii ASTRA.
Inceputurile arhivei sunt de cautat undeva pe la inceputul anilor ’90, cand cel mai acut se simtea lipsa unor institutii, dar si necesitatea "recuperarii a 50 de ani cand nu am avut acces la informatie". Primele dosare sunt cele cu instalatii, video, performance-uri, "pentru ca faceam asta fara sa stiu".
In mai bine de zece ani, spatiul, care se afla in administratia Universitatii de Arte Plastice, s-a umplut de dosare si cutii, toate cu etichete: "instalatii", "institutii", "WEU" (Europa Occidentala), "EEU" (Europa de Est), "obiecte", "pliante".
"Ii transform in cercetatori, in detectivi ai artei vizuale. Eu cred ca incurajez curiozitatea, creativitatea, deschiderea, relaxarea, curajul de a pune intrebari. Sa nu crezi ca nu se intampla nimic! Dimpotriva, poti afla foarte multe lucruri", atrage atentia Lia Perjovschi, a carei speranta este ca odata si odata sa afle cate obiecte sunt in spatiul din Berthelot.

Mai degraba o biblioteca decat un muzeu este Centrul de Analiza a Artei, iar subiectivitatea este la ea acasa. De altfel, o arhiva a artei contemporane ar fi imposibil de realizat fara a fi subiectiv. De aceea sunt de gasit aici, in primul rand, "institutiile care-mi plac, artistii care-mi plac", abia mai apoi cei care conteaza.
"Istoria artei pe scurt" inseamna o cutie cu obiecte, fiecare dintre ele intr-o punga de plastic. "Pornesc de la un patrat negru, Malevich, 1914. Il am pe Rauschenberg, care in 1953 a acoperit o panza cu culoarea alba si a lasat sa se depuna praful, lumina, toate lucrurile invizibile de la care nu ne-am astepta sa creeze o pictura. Iar cu Fontana sarim in 1965, cand a fost spart bidimensionalul. Nu mai suntem pe panza, am ajuns in spatiu. Sa spunem ca am facut un salt pana in atelierul nostru." Din cutia cu obiecte – "o colectie a colectiei", care poate calatori la alte muzee din lume – nu puteau lipsi tubul de medicamente al lui Damien Hirst, un tricou portocaliu al unui curator, pe care este scris cu pix negru, foarte subtire, aproape invizibil: "NO WAR", "asta apropo de atitudinea noastra fata de razboi, foarte discreta". Este sticla de bere a lui Tom Marioni, care in 1972 spunea ca forma lui preferata de arta este sa bea o bere cu prietenii, dar si sticla cu "air de Paris" a lui Marcel Duchamp. O carte din Polonia, cu un titlu dezarmant si deprimant, "Everything has been done" ("Totul a fost facut"), sta alaturi de "cana pentru perioada de tranzitie", cu coada inauntru, a lui Mihai Stanescu.
Pentru a folosi una dintre "marcile" preferate ale Liei: "Take your time", dupa artistul Ben Vautier.

Cele mai citite

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...
Ultima oră
Pe aceeași temă