» Documentele de preluare a Daewoo au fost semnate ieri de presedintele Ford Europa, John Fleming, si premierul Calin Popescu Tariceanu.
» Masina produsa in Banie va fi destinata exportului in proportie de 90%, insa modelul ramane o necunoscuta.
» Cifra de afaceri anuala a fabricii este estimata la 2,8 miliarde de euro.
Reprezentantii companiei americane Ford au semnat ieri, la Craiova, exemplarul in limba romana al contractului privind preluarea pachetului majoritar de 72,4% din actiunile Automobile Craiova SA (ACSA), societatea prin care statul controla Daewoo Automobile Romania (DWAR). Delegatia americana a fost condusa de John Fleming, presedintele Ford Europa, partea romana fiind reprezentata la cel mai inalt nivel de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a fost insotit de membrii comisiei de privatizare, parlamentari si ministri PNL. De fapt, Tariceanu si-a asumat in totalitate aducerea Ford la Craiova, amintind ca in urma cu un an si jumatate a promis "o companie importanta" in Banie.
Forta de munca, principalul atu
In discursul premergator semnarii documentelor, premierul Tariceanu a apreciat ca forta de munca este principalul atu al acestei afaceri, estimand ca investitiile Ford la Craiova vor crea si alte locuri de munca. "Ford a avut intotdeauna stacheta sus in ce priveste calificarea fortei de munca. Tocmai forta calificata de munca de aici este unul din atuurile pe care le avem in acest parteneriat", a afirmat premierul, precizand: "Multi dintre furnizorii Ford vor dori sa vina cat mai aproape de unitatea de productie. Noi estimam ca la fiecare loc de munca de la uzina se vor crea alte patru, aduse de furnizori". "Lucrez pentru Ford Motor Company de 40 de ani si am in sange productia de masini. Este pasiunea mea. De aceea privesc Craiova prin ochii producatorului. si nu pot sa vad decat un viitor stralucit pentru aceasta uzina", a spus, la randul sau, John Fleming dupa vizitarea fabricii. Presedintele Ford Europa a afirmat ca uzina va intra in "marea familie Ford", care cuprinde 22 de unitati de productie in toata lumea si peste 600.000 de angajati. In ce priveste modelul produs la Craiova, acesta a precizat ca va fi "un model ecologic, cu consum mic de combustibil", nedorind sa dezvaluie mai multe detalii. Cert este ca automobilul va fi produs "numai la Craiova", iar 90% din productie va merge la export, fiind destinata pietei europene.
SIF Oltenia va primi compensare in actiuni
Prezent la eveniment, Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a dezvaluit ce se va intampla cu pachetul minoritar de actiuni de la ACSA. La aceasta ora, AVAS negociaza cu cel mai important actionar minoritar, SIF Oltenia, care detine 22,06% din capitalul social. Potrivit lui Atanasiu, statul va prelua acest pachet in schimbul unei compensari cu actiuni. "Singura compensare posibila legala este aceea cu actiuni, la valoarea nominala a acestora. SIF Oltenia a venit cu o propunere, insa noi vom face o contraoferta. Nu vom ceda decat pachete de actiuni la societatile unde avem detineri minoritare", a declarat Atanasiu. La randul sau, presedintele CA al SIF Oltenia, Dinel Staicu, a spus ca a solicitat actiuni la societatile la care SIF este co-actionar cu AVAS. "Avem detineri la peste 230 de societati comerciale, la unele dintre ele fiind implicata si AVAS. Cred ca cel putin 30 de pachete minoritare o sa le preluam de la AVAS, pentru restul, mai vedem."
» Investitii timp de 4 ani
Ford a oferit pe pachetul de actiuni 57 de milioane de euro si si-a asumat, in urmatorii patru ani, investitii directe de 675 de milioane de euro si cheltuieli totale de un miliard de euro. Dupa patru ani, productia anuala se va ridica la 300.000 de unitati, la care se vor adauga 300.000 de motoare. Numarul de salariati va creste de la 3.900, cati sunt in prezent, pana la 7.000-9.000. Cifra de afaceri este estimata la 2,8 miliarde de euro. Compania nu va beneficia de nici un fel de facilitati in plus fata de cele prevazute de legile romane.