22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania, la un pas de prima divizie europeana

Romania, la un pas de prima divizie europeana

Nationala masculina de baschet a Romaniei a invins cu scorul de 83-76 reprezentativa Finlandei, in primul meci din barajul de promovare in prima divizie a Europei, disputat in Sala Sporturilor din Targu Mures. In returul care va avea loc sambata in Finlanda, romanilor le va fi suficient un egal sau o infrangere la mai putin de 7 puncte.

In fata unui public incredibil care a umplut pana la refuz Sala Sporturilor din Tg. Mures, reprezentativa masculina de baschet a Romaniei s-a apropiat la un pas de prima grupa valorica a baschetului european. Incurajati de peste 2000 de suporteri care au cantat si au agitat in permanenta stegulete cu tricolorul Romaniei, baschetbalisii antrenati de Liviu Calin au dominat de la un capat la altul partida contra Finlandei – meci contand pentru turul barajul de promovare in Divizia A europeana, adjudecat in final cu 83-76. Romanii au inceput in forta si s-au instalat la conducerea intalnirii inca din primele minute. Demonstrand ca formeaza o echipa omogena, vedetele lotului Virgil Stanescu, Catalin Burlacu sau Bogdan Popescu i-au angajat mai mult pe colegii lor mai tineri, astfel ca, alaturi de veteranul Paul Helcioiu, printre cei mai buni marcatori s-au numarat Levente Szijarto si Brice Kalala Kabengele. Cel putin pentru acesta din urma, care s-a format in Franta si se afla de mai putin de un an in nationala noastra, meciul contra Finlandei a fost primul in care si-a demonstrat adevarata valoare.
La finalul meciului, Liviu Calin, antrenorul nationalei masculine, a declarat ca totusi si-ar fi dorit o victorie la o diferenta mult mai mare. "Este o izbanda, deci un lucru pozitiv. Am castigat, dar mi-as fi dorit sa castigam la 20 de puncte. Am avut niste fluctuatii in concentrare si respectarea indicatiilor tactice, iar asta ne-a costat", a precizat Liviu Calin. Tehnicianul considera ca, in conditiile actuale, sansele de calificare ale celor doua formatii sunt egale, dar ca va fi decisiva maniera in care elevii sai vor juca in Finlanda. "In ansamblu, am avut un meci bun la Targu Mures, dar baietii au avut unele minusuri care ne-au costat puncte. Sa zicem ca cele cateava sincope in joc au fost justificate, dar in Finlanda nu avem voie sa repetam greselile de acasa", a mai spus Liviu Calin.

Mizam pe arbitraj "bland" in Finlanda

Pe de alta parte, Carmen Tocala, presedintele Federatiei Romane de Baschet, s-a declarat incantata atat de atmosfera extraordinara din sala, cat si de prestatia baschetbalistilor nostri. "A fost o partida care cu siguranta va ramane in istorie, mai ales datorita publicului fantastic care a asistat la meci. Desi disputat intr-o zona cu populatie in mare parte maghiara, iar in tribune s-au aflat multi unguri, la meciul cu Finlanda toti suporterii au fost romani si le-au insuflat jucatorilor nostri puterea de a castiga. Fara public nu ne-ar fi fost usor. A fost impresionant. Baschetbalistii nostri s-au mobilizat excelent si chiar daca au avut cateva mici inexactitati sa le spunem, acestea se justifica pentru ca orice echipa are si momente mai slabe", a declarat Carmen Tocala.
In ceea ce priveste returul programat sambata in Finlanda, Carmen Tocala este optimista si se gandeste in primul rand la prestatia arbitrilor. "Va fi foarte greu, dar sper sa obtinem calificarea. Va conta foarte mult modul in care vom fi arbitrati, dar politica FIBA este ca echipa oaspete sa nu aiba motive de nemultumire. Cu alte cuvinte, forul international a recomandat ca, daca gazdele au sprijinul publicului, oaspetii sa se bucure de mai multa intelegere din partea arbitrilor. Cum la Targu Mures finlandezii au fost usor favorizati de arbitri, speram ca noi macar sa nu avem motive de nemultumire in deplasare", a mai spus Carmen Tocala.  

Finlandezii credeau ca vin in lumea a treia
Crezand ca in Romania nu sunt conditii "umane" de cazare si masa, staff-ul lotului a rezervat camere la hotel doar pentru noaptea de dinaintea partidei si a plecat imediat dupa finalul meciului. Avionul charter cu care a venit nationala Finlandei a fost antamat din banii propriilor jucatori deoarece acestia voiau sa petreaca cat mai putin timp in Romania, pe care o vedeau pe undeva prin lumea a treia. "Finlandezii au fost impresionati de conditiile in care au fost gazduiti, mai bune chiar decat la ei acasa, si la final chiar au regretat ca nu au petrecut mai mult la noi", a spus Carmen Tocala.
Nationala Romaniei va pleca spre Finlanda vineri direct de la Izvorani, sambata urmand a disputa partida decisiva de calificare in elita europeana.

In premiera, recompense pentru baschetbalisti
In cazul in care nationala noastra masculina va accede in prima divizie europeana, componentii echipei vor incasa prime de 3.000 de euro. "Este prima data cand acordam prime. Pana acum baschetbalistii romani au jucat in echipa nationala doar din patriotism, dar de aceasta data federatia le va acorda prime daca reusesc sa treaca de echipa Finlandei in dubla mansa din cadrul barajului de promovare pentru Grupa A a Campionatului European", a spus mangerul echipei nationale masculine de baschet, Marcel Tenter. Antrenorul principal al nationalei, Liviu Calin, a spus ca nu banii sunt importanti, dar ca recompensele promise de conducerea federatiei reprezinta o motivatie in plus. "Nimeni nu s-ar fi gandit in urma cu doi ani la accederea in prima grupa valorica a Campionatului European de baschet din 2009, dar sansa a aparut si trebuie valorificata. Ma bucur pentru baschetul romanesc ca are sansa de a reveni in elita baschetului european, mai ales ca dupa victoria de acasa sansele noastre de calificare sunt mai mult decat reale", a precizat Calin.

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă