16.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialSustinatorii IPS Bartolomeu strang randurile

Sustinatorii IPS Bartolomeu strang randurile

Mitropolitul Teofan al Olteniei il va sustine pe ierarhul clujean in competitia pentru tronul de patriarh

Sustinatorii mitropolitului ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania, isi strang randurile. Una dintre cele mai influente voci din Sfantul Sinod, mitropolitul Teofan al Olteniei, a decis sa il sustina pe ierarhul clujean in competitia pentru ocuparea tronului de patriarh. Mitropolitul Teofan si-a dezvaluit intentia unor ziaristi din Craiova. Anuntul sau este cu atat mai surprinzator cu cat mitropolitul Teofan era considerat el insusi un candidat cu sanse mari pentru ocuparea tronului de patriarh.
De asemenea, o parte a clericilor basarabeni au declarat ca l-ar prefera pe mitropolitul clujean. si asta pentru ca, IPS Bartolomeu este vazut drept unul dintre cei mai aprigi aparatori ai liniei traditionale din Biserica Ortodoxa. Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru, nu si-a exprimat, insa, o pozitie oficiala pe aceasta tema. Candidatura mitropolitului Bartolomeu ar fi sprijinita si de arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Andrei si de episcopii din Baia Mare si Oradea. In plus, mitropolitul Bartolomeu este dispus sa faca o actualizare a bisericii. De pilda, mitropolitul ortodox a actualizat o serie de texte liturgice.
Potrivit dreptului canonic ortodox, episcopul locului are libertatea sa o faca.  "IPS Bartolomeu are si legitimitatea de a face acest lucru, pentru ca el este si traducator al Bibliei", a spus teologul Adrian Gurzau, unul dintre liderii PD Cluj. Din acest motiv, o serie de clerici reformatori vor sa il sprijine pe mitropolitul clujean.
In schimb, celalalt prezumtiv candidat pentru scaunul patriarhal, Daniel Ciubotea, este sprijinit de mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, si de mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza. Exista si ierarhi indecisi.
De pilda, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar sprijini orice candidat care ar fi dispus sa restaureze vechea mitropolie a Dobrogei. Un alt arhiepiscop care doreste sa devina mitropolit este IPS Pimen al Sucevei.

SPRIJIN
Patriarh de tranzitie
Gheorghe Benea, membru in Colegiul Electoral Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat ca IPS Bartolomeu Anania ar fi acum potrivit pentru functia de patriarh. "Inalt Prea Sfintia Sa ar fi potrivit pentru a finaliza acest proces de tranzite din Biserica Ortodoxa Romana. Dupa decesul patriarhului Teoctist trebuie sa se aseze lucrurile", a declarat Gheorghe Benea.

Cele mai citite

O angajată a unei case de amanet a reușit să sustragă aproape 1 milion de lei

O angajată a unei case de amanet din Deva este cercetată pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce a reușit...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Agent de poliție plasat sub control judiciar. A efectuat operaţiuni financiare cu material lemnos

Un agent de poliție din județul Vâlcea a fost plasat sub control judiciar pentru o serie de infracțiuni grave, printre care operațiuni comerciale ilegale...
Ultima oră
Pe aceeași temă