16.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialTokes: UDMR s-a subordonat romanilor!

Tokes: UDMR s-a subordonat romanilor!

Episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, a respins oferta UDMR de a candida pe o lista comuna a tuturor maghiarilor din Transilvania. El spune ca UDMR a renuntat la promovarea intereselor maghiarilor pe plan extern si a acceptat subordonarea fata de autoritatile romane.  
» Reporter: Care este principalul motiv pentru care ati refuzat propunerea UDMR?

Laszlo Tokes: Pentru maghiarii din Romania este un lucru cardinal, de mare importanta, reprezentarea intereselor noastre pe plan international. Noi, o mare parte a comunitatii, suntem cu totul nemultumiti de activitatea de politica externa a UDMR. Pur si simplu, initiativele lor nici nu se vad in exterior. si-au subordonat politica lor externa, reprezentantii UDMR, intereselor generale ale majoritatii romanesti, ale tarii. Interesele noastre specifice nici macar nu le articuleaza in exterior. De aceea, noi consideram ca este foarte important sa avem o reprezentare credibila, care sa corecteze aceasta greseala a politicii externe a UDMR.

» Reporter: Domnule episcop, modul in care UDMR a realizat punerea in practica a obiectivelor sale legate de autonomia maghiarilor, de autonomia Tinutului Secuiesc in special, a reprezentat un motiv in plus pentru a candida separat?

Laszlo Tokes: Inca exista foarte multe motive. Chiar si motivul privind autonomia. UDMR, de fapt, in cei 17 ani care s-au scurs din 1989 incoace, a obstructionat, ori cel putin a neglijat, chiar programul privind autonomia. In locul lor, a celor din UDMR, chiar noi suntem siliti, pe plan moral, suntem obligati, sa reprezentam interesele de autoguvernare a comunitatii maghiare. Pe de alta parte, suntem de parere ca, atat timp cat noi am dorit sa realizam un schimb de regim in viata interna, publica si politica, a comunitatii maghiare, UDMR s-a multumit cu o schimbare de retorica politica si aceasta nu ne-a satisfacut.

» Reporter: In eventualitatea in care veti fi ales in Parlamentul European, care sunt principalele puncte pe care vi le propuneti sa le realizati?

Laszlo Tokes: Reprezentarea intereselor comunitatii maghiare, reprezentarea programului de autonomie pe trei trepte, accentuand autonomia teritoriala a Secuimii, in special, de la sine inteles, drepturile minoritatilor, drepturile lor colective, valorile crestine in intreaga Europa si interesele, nu numai ale comunitatii maghiare, ci si ale tuturor minoritatilor din Europa. Acestea sunt cauze care sunt subreprezentate in Parlamentul European. Cred ca atat timp cat sunt eu minoritar, crestin si maghiar, pot contribui in mare masura la formarea atmosferei pro-minoritate, pro-valorile crestine si voi gasi aliati intre europarlamentarii care provin din comunitati minoritare.

Cele mai citite

Louis Munteanu, accidentare serioasă! Atacantul lui CFR Cluj va lipsi trei săptămâni

Fotbalistul Louis Munteanu de la CFR Cluj a suferit o leziune musculară și va lipsi de pe teren aproximativ trei săptămâni. CFR Cluj se confruntă...

Angelina Jolie, prezentă la premiera filmului Maria, alături de noul iubit

Angelina Jolie a fost recent prezentă la premiera filmului "Maria" în cadrul Festivalului de Film de la Londra, unde a fost însoțită de noul...

În luna noiembrie se lansează procesoarele AMD Ryzen 9000X3D

Iubitorii de tehnologie mai au de așteptat până la lansarea noilor procesoare AMD Ryzen 9000X3D. Potrivit ultimelor informații apărute în presa internațională, se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă