Zeci de sindicalisti de la Regia de Termoficare din Cluj-Napoca au pichetat ieri Primaria
Ei au cerut demisia conducerii regiei pe motiv ca duce o politica deficitara de personal
Sindicatul Liber Independent Energia Termica Cluj-Napoca a iesit ieri in strada acuzand conducerea Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj de nepotism si aplicarea unei politici de disponibilizare a personalului calificat. Cei aproximativ 40 de muncitori care au avut curaj sa iasa cu pancarte sa-si sustina drepturile spun ca directorul RAT Cluj, Emil Miron, si-ar fi angajat de-a lungul vremii rudele in posturi devenite vacante dupa ce "specialistii" ar fi fost in mod nejustificat indepartati. Liderul de sindicat, Ioan Vilt a inregistrat ieri la Primaria Cluj un memoriu in care aduce in atentia autoritatilor, pe puncte, abaterile de care s-ar face vinovat Miron.
"Dupa mai multi directori tehnici care au plecat ajutati, ultimul a plecat tot ajutat (…) in locul lui a fost pus fiul nasului domnului Miron Emil. Din fochist, avand diploma de inginer a ajuns in cativa ani sef de formatie, apoi sef de birou tehnic si in cateva luni director tehnic", se arata in memoriul sindicalistilor.
Muncitorii mai spun ca, pentru a micsora costurile de functionare, RAT ar apela la firme "capusa", al caror actionar este tot directorul Emil Miron, cum sunt SC Montenay, SC Colonia sau SC Tehnicia.
In replica, Emil Miron respinge toate acuzatiile sindicalistilor. "Aceste afirmatii sunt lipsite de continut. La RAT nu lucreaza nicio ruda de-a mea", a declarat ieri Miron. El spune ca investitiile de 18 milioane de euro din ultimii sapte ani justifica disponibilizarile intrucat au fost achizitionate tehnologii de "ultima ora care inlocuiesc lucrul manual".
Desi sindicalistii au amenintat cu proteste mai drastice daca nu sunt ascultati, Miron a spus ieri ca nu se gandeste sa-si dea demisia din functie.
"Nu am de ce sa demisionez. Fiecare suntem responsabili de faptele noastre si de afirmatiile pe care le facem", a afirmat directorul.
Conflict
Conflictul dintre sindicalisti si conducerea RAT Cluj a izbucnit in luna august cand 16 din cei 200 de angajati ai regiei au fost disponibilizati. Miron spune ca disponibilizarea s-a facut in conditiile legii si ca, pana la urmatoarea renegociere de salarii din 15 ianuarie 2008, nu vor mai fi facute reduceri de personal.